Dôvera v rast podnikania: Japonsko vedie pred Európou a USA

, Fidelity Worldwide Investment

Najvýraznejšie na celom svete sa za posledných 12 mesiacov zvýšila dôvera v rast podnikania v prípade japonských spoločností. To je najdôležitejší výsledok aktuálneho prieskumu s názvom "A Micro View on Macro Divergence" (Mikropohľad na makroodlišnosti), ktorý spoločnosť Fidelity Worldwide Investment realizovala prostredníctvom 159 analytikov akcií a dlhopisov, ktorí pracujú pre správcovské spoločnosti investičných podielových fondov. Prieskum je z januára 2015.

Tridsať percent analytikov, zapojených do prieskumu hlási, že spoločnosti, ktoré skúmali majú v súčasnosti väčšiu dôveru v rast svojho podnikania ako pred 12 mesiacmi. Pred rokom bolo takýchto analytikov 43 percent. Index Fidelity Global Sentiment sa mierne znížil zo 6,4 bodu v roku 2014 na terajšieho 5,7 bodu. Index sa skladá z piatich jednotlivých indexov – dôvery v rast podnikania, plánovaných investícií kapitálu podniku, očakávaných kapitálových výnosov, kvality bilancie a dividendovej politiky. Odpovede sa zobrazujú na stupnici od 1 do 10 s desiatkou ako najlepšou hodnotou a agregujú sa na báze trhovej kapitalizácie jednotlivých odvetví.

"Abenomika" dáva krídla optimizmu japonských manažérov
Pri hodnote indexu Global Sentiment Index na úrovni 7,1 bodu vedie Japonsko rebríček jednotlivých ekonomických regiónov pred Európou (5,8 bodu) a USA (5,6 bodu). „Fakt, že Japonsko sa zaraďuje na pozíciu najsilnejšieho regiónu je prekvapením. Zdá sa, že reformy, do ktorých sa pustil predseda vlády Abé teraz ukazujú svoj prínos a prejavujú sa aj v reálnej ekonomike,“ hovorí Henk-Jan Rikkerink, šéf odboru analýzy akcií spoločnosti Fidelity. „Ale aj v Európe prevláda zdržanlivý optimizmus vďaka silným fundamentálnym údajom podnikov, nízkym cenám ropy a lacnejšiemu euru. V USA analytici podnikom pripisujú celkovo stabilnú situáciu.“

Konkrétne každý druhý analytik japonského trhu (50 percent) uvádza, že dôvera v rast podnikania sa počas posledných 12 mesiacov pri ním skúmaných firmách zvýšila – čo je výrazne viac ako v USA (37 percent) a Európe (29 percent). Japonsko vedie aj v prípade plánovaných investícií kapitálu: 80 percent analytikov japonského trhu očakáva rovnaké alebo mierne zvýšené kapitálové investície (USA 74 percent, Európa 64 percent). Aj pri očakávanej výnosovosti kapitálu sú analytici optimistickí – traja zo štyroch (75 percent) počítajú s rastom výnosovosti kapitálu podnikov. V Európe je to len 36 percent, v USA počíta iba jeden zo štyroch analytikov s vyššími výnosmi (23 percent).

Podobne pozitívne to vyzerá s Japonskom v prípade kvality bilancií – 70 percent analytikov japonského trhu potvrdzuje zdravšie ekonomické výsledky nimi skúmaných podnikov v porovnaní s minulým rokom, čo je o niečo viac ako v Európe (67 percent). V USA vidí takéto zlepšenie iba každý druhý analytik (50 percent). „V prípade takýchto dobrých výsledkov podnikov očakávajú analytici aj rastúcu výplatu dividend. Traja zo štyroch opýtaných analytikov počítajú s tým, že japonské spoločnosti počas najbližších 12 mesiacov zvýšia svoje dividendy,“ hovorí Rikkerink. Naproti tomu 47 percent analytikov očakáva zvýšenie dividend v USA a 31 percent v Európe.

57 percent analytikov očakáva menej kapitálových investícií v Číne

Zdržanlivejšie sú naproti tomu vyhliadky pre rozvojové krajiny. Ešte stále síce 32 percent analytikov hlási, že dôvera manažérov v rast podnikania v Číne vzrástla, zároveň však 69 percent počíta s poklesom kapitálových výnosov. Viac ako každý druhý analytik (57 percent) počíta okrem toho s výrazným alebo miernym poklesom kapitálových investícií. Index "Global Sentiment Score" pre Čínu  sa preto nachádza na hodnote iba 4,4 bodu.

„Celkovo prevláda opatrnosť, pokiaľ ide o Čínu. Dôvodom je predovšetkým pomalší ekonomický rast. Ale aj úverové riziko, ochladzujúci sa realitný trh a obavy z možnej deflácie pôsobia negatívnym smerom,“ komentuje Rikkerink. Systémová kríza je však podľa neho v tomto roku nepravdepodobná, keďže čínska vláda kontroluje poskytovateľov aj prijímateľov úverov. Okrem toho sa väčšina úverovania popredných čínskych bánk sústreďuje ešte stále na štátne spoločnosti.

„Pozitívne je však, že Čína ponúka investorom, orientovaným na výnos ešte stále dobré možnosti,“ myslí si Rikkerink. Viac ako 80 percent analytikov čínskeho trhu očakáva, že dividendy ostanú v tomto roku stabilné.

S hodnotou "Global Sentiment Score" na úrovni 4,3 bodu tvoria regióny EMEA (Východná Európa, Stredný východ a Afrika), ako aj Latinská Amerika záver rebríčku regiónov. Až 59 percent analytikov hlási, že dôvera manažérov v prípade nimi skúmaných podnikov sa tu výrazne alebo veľmi výrazne zhoršila. Polovica analytikov (50 percent) počíta počas najbližších 12 mesiacov s nižšími kapitálovými investíciami podnikov. To by mohlo vyplývať najmä z oslabenia mnohých energetických spoločností kvôli pádu cien ropy. Okrem toho silný dolár zvyšuje náklady na financovanie týchto regiónov.

Zdravotníctvo je odvetvie, ktoré má s náskokom najvyššie preferencie

Prieskum medzi analytikmi neukazuje len to, že sa zvýrazňuje odlišný pohľad na jednotlivé regióny, platí to aj pre rastúci rozdiel medzi tými, čo získavajú a čo strácajú v prípade odvetví. Inovatívne a znalostne intenzívne sektory predbiehajú ostatné odvetvia. Veľmi jasne sa to odzrkadľuje v sektorovom rebríčku: Zdravotníctvo sa s hodnotou "Global Sentiment Score" na úrovni 6,8 bodu dostalo do jeho čela. Až 60 percent analytikov sektoru zdravotníctva zistilo zvýšenú dôveru podnikov v odvetví, podobný podiel firiem očakáva stúpajúce výnosy. Každý druhý analytik okrem toho počíta s rastom výplaty dividend. Nikto v zdravotníctve neočakáva znižovanie výplat dividend.

Rikkerink k tomu dodáva: „Pozitívne vyhliadky pre odvetvie zdravotníctva vychádzajú predovšetkým z vedeckého pokroku v medicíne a výskume, ako aj inovácií v oblasti onkológie, imunoterapie, génovej terapie. Aj rast obyvateľstva v rozvojových krajinách a starnutie spoločnosti v rozvinutých krajinách sú palivom pre rozmach zdravotníctva.“
 
Úplne inak vyzerá obraz odvetvia energetiky. Sektor sa v rebríčku "Global Sentiment Score" dostal iba na hodnotu 2,1 bodu a s veľkým odstupom zakotvil na poslednom mieste spomedzi analyzovaných odvetví. Až 85 percent analytikov energetického sektora zistilo zhoršenie dôvery manažérov v rast ich podnikania, všetci opýtaní analytici dokonca počítajú so znížením kapitálových investícií v tomto odvetví, 92 percent z nich očakáva pokles kapitálových výnosov. „Tieto výsledky nie sú prekvapením, pretože odvetvie energetiky zjavne trpí poklesom cien ropy,“ vysvetľuje Rikkerink. 

Súvisiace články

Aktuálne správy