Regulačné orgány EÚ obvinia firmu Gazprom

Obvinenia sa budú týkať porušení pravidiel hospodárskej súťaže. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje z prostredia EÚ.

Európske protimonopolné úrady tento týždeň formálne obvinia ruskú energetickú spoločnosť Gazprom z toho, že účtovala nadmerné ceny spotrebiteľom vo východnej Európe a z toho, že brzdila konkurenčné firmy v regióne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje z prostredia EÚ. Podľa jedného zo zdrojov obvinenie príde v stredu. Hovorca Európskej komisie (EK) Ricardo Cardoso tieto správy odmietol komentovať. Situáciu nekomentovala ani spoločnosť Gazprom.

Gazprom pokrýva 30 % európskych potrieb plynu. EK sledovala spoločnosť Gazprom od septembra 2012. Dôvodom sú podozrenia, že Gazprom blokuje voľný tok plynu. Zdroj blízky spoločnosti Gazprom uviedol, že ruská firma vždy chcela nájsť prijateľné riešenie situácie. Gazprom sa minulý rok pokúsil prípad urovnať, rozhovory však stroskotali na nesúhlase firmy znížiť ceny pre zákazníkov vo východnej Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy