Odchod Grécka z eurozóny nepredstavuje nákazu vo finančnom a ekonomickom zmysle

, SITA;ČTK Foto: SITA

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Ewald Nowotny zároveň vyzval grécku vládu, aby dodala "čísla“, ak chce získať ďalšiu pomoc. Grécka vláda sa snaží previesť všetku voľnú hotovosť do centrálnej banky.

Ak Grécko opustí eurozónu, nebude to mať na menovú úniu rovnaký dopad ako by mal odchod pred dvoma rokmi. V pondelok to uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. Zároveň vyzval grécku vládu, aby dodala "čísla“, ak chce získať ďalšiu pomoc. "Čas beží,“ povedal. "Celý príbeh by sa nemal preceňovať,“ vyhlásil Nowotny. Zároveň uviedol, že tento týždeň neočakáva dohodu Grécka s veriteľmi.

"Odchod Grécka nemá taký dopad, alebo potenciálny dopad, ako by mal pred … približne dvoma rokmi. Naozaj nevidím nákazu vo finančnom a ekonomickom zmysle,“ povedal. Zároveň však uviedol, že nevie predpovedať "psychologické dopady“. Na otázku o oslabovaní eura voči doláru reagoval slovami, že výmenný kurz eura nepatrí medzi ciele, ktoré sleduje ECB. "Historicky sme už mali paritu, nebolo by to niečo neslýchané, je však veľmi ťažké robiť prognózy,“ dodal.

Grécka vláda už nariadila štátnym inštitúciám a verejnoprávnym podnikom previesť všetku voľnú hotovosť do centrálnej banky. Snaží sa tak získať peniaze na splátky dlhu od Medzinárodného menového fondu (MMF) a vyrovnanie ďalších záväzkov. Dôvodom je "extrémne urgentná a nečakaná potreba" hotovosti. "Štátne organizácie majú stále v bankách uložené miliardy eur v hotovostných rezervách," povedal Reuters nemenovaný aténsky analytik. Včerajšie nariadenie nezahŕňa penzijné fondy a niektoré štátne podniky.

Požiadavka ukazuje, v akom veľkom finančnom tlaku sa už nachádza vláda premiéra Alexisa Tsiprasa. Tá sa snaží presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby jej poskytli ďalšiu finančnú pomoc.Eurozóna koncom marca súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Silne zadlžená krajina pritom tieto peniaze nutne potrebuje na odvrátenie hrozby platobnej neschopnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy