Gazprom potvrdil, že jeho šéf sa chystá do Atén

Šéf ruského energetického koncernu Gazprom Alexej Miller odcestuje v utorok (21.4.) do Atén, kde sa stretne s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom aj ministrom energetiky Panagiotisom Lafazanisom. Potvrdil to dnes hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov, ale odmietol uviesť, čo má byť témou rozhovorov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Kuprijanov povedal len toľko, že sa bude hovoriť „o súčasných energetických otázkach, ktoré sú predmetom záujmov oboch štátov“.
Tsipras tento mesiac navštívil Moskvu a počas rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyjadril záujem o účasť Grécka na výstavbe plynovodu, ktorým by sa prepravoval plyn z Ruska do Európy cez územie Grécka.
A práve o plynovode by mal diskutovať Tsipras aj so šéfom Gazpromu počas jeho nadchádzajúcej návštevy v Aténach. Agentúre Reuters to povedal grécky vládny zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.
Grécko, ktoré nemá prístup na medzinárodné trhy a finančnú pomoc zo záchranného balíka od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) má momentálne zablokovanú, očakáva, že sa mu čoskoro podarí uzavrieť dohodu o účasti na novom ruskom projekte plynovodu s názvom Turecký prúd.
Rusko uvažuje, že Grécku dopredu poskytne finančnú pomoc na tento projekt, ktorá bude vychádzať z odhadu jeho budúcich ziskov z prepravy plynu. Vláda v Aténach v tejto súvislosti uviedla, že by to bola pre krajinu veľká pomoc.
Rokovanie medzi Gréckom a jeho veriteľmi z eurozóny a MMF viaznu, keďže Atény im stále nepredložili návrh reforiem, ktoré by pomohli krajine dostať dlhy na udržateľnú úroveň a postaviť sa na vlastné nohy. Grécku hrozí, že mu už o pár týždňov dôjde finančná hotovosť.
Rusko cez víkend poprelo správu v nemeckých médiách, že dohoda o výstavbe plynovodu môže priniesť až 5 miliárd eur do prázdnej gréckej štátnej pokladnice.

Súvisiace články

Aktuálne správy