Syriza: Neprijmeme opatrenia, ktoré by ublížili robotníckej triede, my mandát ľudu nezradíme!

, yahoofinance; ČTK;bloomberg; markit Foto: SITA

Finanční lídri sveta vidia rad hrozieb, ktorým čelí globálna ekonomika na nerovnej ceste k zotaveniu. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk ukončil trojdňové stretnutie vo Washingtone s rozhodnutím popracovať na "viac robustnej, vyváženej a pracovne bohatej ekonomike". Zároveň ale pripúšťajú, že sú tu isté riziká v dosiahnutí tohto cieľa.

Grécky minister financií Yanis Varoufakis absolvoval sériu rozhovorov s inými finančnými úradníkmi v snahe vyriešiť dlhovú krízu Grécka. Záujem sa aktuálne presúva do Rigy v Lotyšsku, kde sa ministri financií Európskej únie stretnú budúci týždeň.

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, povedal, že je "naliehavé" vyriešiť súčasný spor medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Pripomenul, že od roku 2008, od krízy medzinárodného finančného systému, by dnes posunul grécky default globálnu ekonomiku od "neprebádaných vôd", s účinkom, ktorý sa dá len ťažko odhadnúť. Draghi novinárom povedal, že nechce, aby sa ani len uvažovalo o možnosti gréckeho bankrotu. Ale francúzsky minister financií Michel Sapin si myslí, že škody by sa mali obmedziť výhradne len na Grécko, pretože krajiny eurozóny prijali potrebné opatrenia na svoju  ochranu od všetkých vedľajších účinkov defaultu. V snahe zabezpečiť finančné trhy, ktoré koncom minulého týždňa značne kolísali kvôli možnosti gréckeho bankrotu, sa nič nezmenilo ani po výsledkoch víkendových stretnutí. Grécka vláda má predložiť vierohodné, hodnotiteľné riešenie svojich ekonomických problémov. "Riešenie gréckej dlhovej krízy je v Grécku," povedal Sapin.

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová, ktorá odmietla návrhy, aby Medzinárodný menový fond predĺžil termín splatenia gréckeho dlhu, označila rozhovory s Varoufakisom za konštruktívne. Ale cieľ zostal rovnaký: obnovenie stability pre grécke financie a zabezpečenie ekonomického oživenia. Grécko rokuje s Medzinárodným menovým fondom a európskymi autoritami o splátke finančnej výpomoci vo výške 7,2 miliardy eur. Veritelia požadujú od Grécka vierohodnú revíziu pred uvoľnením peňazí. Gréci sa spoliehajú na medzinárodné pôžičky od roku 2010. Bez ďalšieho záchranného balíka by Grécku mohli podľa MMF chýbať peniaze na platby a dôchodky už v priebehu mája . Rokovania o gréckom dlhu sa ukázali byť diskutabilné, ale všetky strany vyjadrili optimizmus, že dohoda je možná.

Zatiaľ ale Európska komisia odmietla grécke návrhy reformných opatrení s tým, že ide len o všeobecne písané vízie, nie konkrétne návrhy.
"Vláda vedená Syrizou bude uskutočňovať reformy, ktoré potrebujú Gréci, a nie tie, ktoré si vyžadujú naši veritelia," povedal minister zdravotníctva Alternatívne Stratoulis pre Skai TV. Krajina nebude pod tlakom hrozieb "opustenia eura." Kým "takzvaní" partnermi, vrátane neidentifikovaných úradníkov Medzinárodného menového fondu, chcú "vydierať" Grécko, aby prijalo opatrenia, ktoré by ublížili robotníckej triede, my "mandát ľudu nezradíme," uviedol minister energetiky Panagiotis Lafazanis v rozhovore pre Real News.

Dráma vyjednávania o gréckom dlhu pokračuje aj po víkende, počas ktorého sa minister financií Varoufakis vyjadril, že ak by Grécko muselo opustiť EMU, odštartoval by tento krok lavínu v celej Európe. Podľa Varoufakisa by sa menová nákaza rozšírila aj do ostatných krajín menovej únie, najčastejšie sa hovorí o Španielsku, Portugalsku, prípadne Taliansku.

Obavy z Grexitu začínajú naberať relatívne konkrétne obrysy. Minulý týždeň centrálne banky krajín susediacich s Gréckom ohlásili, že budú chcieť od pobočiek gréckych bánk na svojom území, aby sa zbavili gréckych rizikových aktív (štátne dlhopisy, pokladničné poukážky, a pod.). Dôvodom je snaha zabrániť šíreniu nákazy v prípade, že by rokovania Grécka s veriteľmi nakoniec skrachovali. Najlepšie je postoj finančného sveta k prípadnému vystúpeniu Grécka z EMU viditeľný na výnose štátnych dlhopisov, tie grécke rastú naprieč všetkými splatnosťami. Nekonečné rokovania o gréckom dlhu dostávajú pod tlak aj dlhopisy na európskej periférii, avšak na euro momentálne silný vplyv nemajú.

Pravdepodobnosť vystúpenia Grécka z EMU v najbližších piatich rokoch je podľa spoločnosti Markit aktuálne 77 percentná. Tento týždeň by mali Atény predložiť aktualizované návrhy reforiem, politici už ale dávnejšie avizovali, že v aprílovú dohodu vlastne ani neveria. Ďalším míľnikom je zasadnutie Euroskupiny 11. mája, jeden deň pred vypršaním termínu splatenia 780 miliónov eur pre MMF. Grécka odysea tak zrejme bude živiť médiá ešte dlho.

Súvisiace články

Aktuálne správy