Spoločná európska mena oproti doláru oslabila

Svetové devízové trhy - euro, dolár, austrálsky dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Spoločná európska mena oproti doláru oslabila“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 20. apríla (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v pondelok oproti americkému doláru oslabila, keďže na ňu negatívne vplývali obavy z vývoja v Grécku. Euro si odpísalo 0,6 % a kleslo na 1,0740 USD/EUR. „Predpokladáme smerovanie kurzu dolára voči euru k parite v treťom štvrťroku, ale ak sa niečo stane v súvislosti s Gréckom, môže to prísť aj skôr,“ povedal Lee Hardman z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ v Londýne.

Austrálsky dolár však oproti svojmu americkému menovcovi stúpol na takmer mesačné maximum 0,7844 USD/AUD. Reagoval tak na nedeľňajšie rozhodnutie čínskej centrálnej banky znížiť povinné rezervy komerčných bánk v snahe podporiť poskytovanie úverov a bojovať tak proti spomaľovaniu ekonomického rastu. Austrálsku menu tento krok podporil, keďže Čína je najväčším exportným trhom Austrálie.

Poľský zlotý a maďarský forint v pondelok oproti spoločnej európskej mene výrazne posilnili. Zlotý do 14:33 SELČ stúpol o 0,98 % na 3,989 PLN/EUR a forint vzrástol o 0,95 % na 298,210 HUF/EUR. Prilepšila si aj česká koruna, a to o 0,23 % na 27,415 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy