Dlhujú vám peniaze? Nepríjemnosti nechajte na inkasné spoločnosti

, EOS KSI Foto: SITA

Len 71 % Slovákov uhrádza svoje záväzky načas. Lepšie sú na tom aj také krajiny ako Rusko či Maďarsko, obe majú po 74 % včas zaplatených faktúr. Celoeurópsky priemer pohľadávok uhradených v stanovenom termíne je pritom 75 %.

Najdôslednejší v platení sú Nemci (83 %) a Francúzi (80 %). Také sú fakty vyplývajúce z EOS štúdie za rok 2014 s názvom „European Payment Practices“. Oslovených bolo 2 600 respondentov na rozhodovacích pozíciách v 12 európskych krajinách.

Keďže Slováci nie sú veľmi disciplinovaní v rámci platenia faktúr, mnohé firmy sa potom nie vlastnou vinou môžu dostať do platobnej neschopnosti, v horšom prípade im hrozia existenčné problémy. Ak ste to práve vy, komu obchodní partneri či klienti dlhujú peniaze, existuje viacero spôsobov, ako riešiť situáciu s meškajúcimi platbami.

Nepríjemnosti nechajte na iných

Buď vec vezmete do vlastných rúk, alebo vymáhanie neuhradených pohľadávok zveríte právnemu oddeleniu vašej firmy. No ešte schodnejšou cestou by mohol byť outsourcing – najať si profesionálov z externého prostredia zaoberajúcich sa manažmentom pohľadávok. Môžu vám pomôcť zabrániť neuhrádzaniu faktúr, následným deficitom vo vašom cash-flow a odvrátiť tak existenčné hrozby vašej spoločnosti. Nespornou výhodou je, že po vstupe tretej strany do procesu vymáhania pohľadávok zostanú z psychologického hľadiska vaše obchodné vzťahy v prípade ďalších spoluprác relatívne nenarušené.

Ako vlastne inkasné spoločnosti postupujú? Zvyčajne pracujú na základe mandátnej zmluvy pre správu pohľadávok, respektíve balík vašich problematických pohľadávok odkúpia a tie potom vymáhajú pre seba. Vo svojej ponuke majú všetko – od monitoringu pohľadávok (sledovanie splatnosti faktúr, on-line monitoring), cez poradenstvo a podávanie informácií o danom subjekte, až po exekúcie a súdne vymáhanie.

Vek pohľadávok hrá dôležitú rolu

Väčšina solídne pracujúcich spoločností zaoberajúcich sa manažmentom pohľadávok má vypracovaný vlastný etický kódex ako postupovať voči náhodným zábudlivcom, ale aj chronickým neplatičom. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti EOS KSI, platí pravidlo, že čím staršia je pohľadávka, tým zložiteľnejšia je jej vymožiteľnosť. 

Nejde len o to, že postupom času je vymáhanie pohľadávok stále ťažšie a ťažšie. Každý podnikateľ či živnostník, ktorému dlhujú peniaze, by si mal uvedomiť, že podľa aktuálne platnej legislatívy je hranica nastavená na 3 roky. Po tomto čase už žiaden súd na Slovensku neprijme exekučný návrh a súdne konanie automaticky zamietne kvôli premlčanej lehote. Môžete sa tak definitívne rozlúčiť so svojimi peniazmi.  

Odmena len za odvedenú robotu

Veku vymáhaných pohľadávok je pritom prispôsobená aj cena za služby spoločností venujúcich sa manažmentu pohľadávok. Býva tvorená percentom z vymoženej sumy peňazí, takže klient platí len odmenu za už odvedenú robotu. Ďalším z dôležitých faktorov cenotvorby je výška a štruktúra prevzatej pohľadávky a samozrejme, rozsah poskytnutých služieb. Všeobecne platí, že čím staršia je pohľadávka a jej vymožiteľnosť je horšia, tým vyššiu cenu si účtujú. Karty môže do istej miery zamiešať aj konkurenčný boj medzi inkasnými spoločnosťami. Pokiaľ však niektorá z nich žiada zálohu za svoje služby vopred, nejde o veľmi solídny prístup ku klientovi.      

Súvisiace články

Aktuálne správy