Letoviská aj priemyselné parky: Rusko investuje na Kryme miliardy

, ČTK Foto: SITA

Tento rok chce Rusko investovať do rozvoja infraštruktúry na ukrajinskom autonómnom polostrove Krym, ktorý Moskva vlani cez medzinárodný nesúhlas anektovala, zhruba 113 miliárd rubľov. Informovala o tom agentúra TASS.

"V porovnaní s olympijskými hrami v Soči je to obrovská suma a je to viac, než bolo vynaložené na prípravu summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vladivostoku. Spomínaná suma sa v budúcnosti ešte zvýši. Do roku 2020 bude na Kryme investovaných asi 700 miliárd rubľov," vyhlásil cez víkend na ekonomickom fóre v Jalte Andrej Sokolov, ktorý zastáva post námestníka krymského ministra zahraničia.

Podľa Sokolova peniaze z federálnych fondov poputujú do rozvoja turistického ruchu a výroby. "Úplne zmodernizujeme niekoľko letovísk a vybudujeme päť priemyselných parkov," povedal Sokolov. Odhaduje sa, že Moskva bude musieť na začlenenie Krymu do federácie vynaložiť stovky miliárd rubľov. Väčšina peňazí by okrem vybudovania mosta cez Kerčský prieliv mala ísť na plynofikáciu polostrova a na zabezpečenie dodávok. Most, ktorý spojí Krym s ruskou pevninou, by mal byť hotový do roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy