Grécko chce dohodu, neprekročí však svoje hranice

Podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis nevylúčil referendum či predčasné voľby v prípade, že rokovania zastanú na mŕtvom bode.

Cieľom Grécka je dosiahnuť dohodu s veriteľmi týkajúcu sa reformného balíka, neustúpi však za svoje hranice. Povedal to podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis pre noviny To Vima. V prípade, že rokovania zastanú na mŕtvom bode, nevylúčil referendum či predčasné voľby. Stretnutie predstaviteľov veriteľom s predstaviteľmi Grécka sa uskutoční 24. apríla v Rige, pričom sa dosiahnutie dohody neočakáva, keďže pokrok v rozhovoroch je bolestivo pomalý. „Našim cieľom je životaschopné riešenie v rámci eurozóny,“ povedal Dragasakis. „Neustúpime však za hranice, ktoré sme si stanovili,“ dodal.

Pri otázke týkajúcej sa referenda či volieb Dragasakis pripustil, že je to jedna z možností, hoci prioritou vlády je dohoda. „Vzadu v našich mysliach je to jedna z možností, ako nájsť východisko, ak sa dostaneme do mŕtveho bodu. Cieľom je dohoda,“ povedal.

Grécku rýchlo dochádzajú finančné prostriedky a mohlo by sa stať, že si krajina bude musieť vybrať medzi platením miezd a dôchodkov a splácaním záväzkov voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Grécko nemá prístup na finančné trhy. Od MMF by mohlo získať ďalšie prostriedky, podmienkou však je zavedenie dohodnutých reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy