Slovensko-ukrajinské fórum má podporiť ekonomickú spoluprácu

Na rozvoj ekonomickej spolupráce je zamerané štvordňové Slovensko-ukrajinské fórum SUBF 2015, ktoré sa začne v pondelok (20.4.) v Košiciach. Zúčastnené subjekty na ňom budú môcť prezentovať svoje výsledky a v rámci bilaterálnych rokovaní aj nadviazať nové kooperačné vzťahy.
Na podujatí sa zúčastnia zástupcovia viac než 100 výrobných i obchodných spoločnosti, inštitúcií, diplomatických misií a univerzít zo Slovenska a Ukrajiny, ale aj z Nemecka, Česka, Bieloruska, Kazachstanu, Poľska a Maďarska.
Na oficiálnom otvorení budú minister hospodárstva SR Pavol Pavlis a za Ukrajinu zástupca ministra ekonomického rozvoja a obchodu Ruslan Adolfovič Korž. V úvodnej časti budú prednesené nosné príspevky týkajúce sa možností podnikania a investovania v oboch krajinách.
Podujatie je rozdelené na tri časti – konferenciu, výstavu Expo a dvojstranné rokovania obchodných partnerov „B2B“ (Business-to-business). Konferencia sa bude venovať štyrom základným témam, a to energetike, strojárenstvu, informačným technológiám a cestovnému ruchu.
Ekonomické fórum v priestoroch Kulturparku je súčasťou Dní Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach konajú od 14. do 23. apríla. Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho konflikt, ku ktorému došlo na Ukrajine, môže znamenať presun aktivít časti ukrajinských firiem na Slovensko. „Ukrajinské firmy majú veľký záujem hľadať tu partnerov aj preto, aby napríklad nemuseli prerušovať výrobu a možno v nej vedeli pokračovať u nás. Verím, že im teraz pomôžeme a pre budúcnosť sa vytvoria také obchodné vzťahy, ktoré budú nielen pomáhať Ukrajine, ale aj nášmu mestu a regiónu a vytvoria ďalšie pracovné miesta,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy