Reakcia Jána Figeľa na vyjadrenie GP SR

Z vyjadrenia generálnej prokuratúry zo dňa 17. apríla 2015 vyplýva, že k vstupu prokurátora do reštrukturalizačného konania Váhostavu stále nedošlo napriek tomu, že príslušný pokyn generálneho prokurátora mal byť vydaný už 26. marca 2015, čo NEBOLO DOPOSIAĽ ZVEREJNENÉ.
Takže moja výzva na zabezpečenie bezodkladného vstupu prokurátora bola a je úplne namieste, STÁLE PLATÍ A PLNE SI ZA ŇOU STOJÍM. Nebolo a nie je na nej nič zavádzajúce či nepravdivé. Je totiž úplne jedno, kedy generálny prokurátor vydal uvedený pokyn, pokiaľ príslušný prokurátor dodnes tento pokyn nesplnil a do konania naozaj nevstúpil. Tri týždne, ktoré dosiaľ márne uplynuli od vydania pokynu generálneho prokurátora, môžu v reštrukturalizačnom konaní s prísnymi a nezvratnými časovými lehotami znamenať veľmi veľa. Počas týchto troch týždňov už prokurátor mohol v tejto podľa mňa pochybnej reštrukturalizácii stihnúť vykonať veľa potrebných úkonov.

Je zarážajúce, že v tak ekonomicky významnej a spoločensky sledovanej kauze trvá jednoduchý úkon, akým je vstup prokurátora do konania, takú dlhú dobu. Rovnako ma prekvapuje, prečo v tejto závažnej veci s celospoločenskými sociálnymi a ekonomickými dopadmi generálna prokuratúra nevyužila svoje oprávnenie podľa § 51 zákona o prokuratúre a nevstúpila do konania priamo namiesto príslušnej nižšej zložky prokuratúry. Takýto postup by bol odôvodnený, nakoľko sa tým účinne využíva čas, ktorý v reštrukturalizačnom konaní plynie nezvratne. Sú známe prípady menšej naliehavosti, v ktorých sa generálna prokuratúra v nedávnej minulosti rozhodla vykonávať právomoci prokuratúry priamo, namiesto inak príslušnej nižšej prokuratúry (napr. známa kauza Hedvigy Malinovej). Namiesto toho v prípade Váhostavu pokyn generálneho prokurátora na vstup do konania koluje niekoľko týždňov medzi zložkami prokuratúry a napriek naliehavosti prípadu sa nikto zjavne neponáhľa s jeho realizáciou.Informáciu TASR poskytol podpredseda NR SR Ján Figeľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy