Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v marci o 0,2 %

Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v marci druhý mesiac po sebe, k čomu prispel najmä rast cien pohonných látok a nákladov na bývanie. Pokračovanie inflácie tak zvyšuje šance, že americká centrálna banka svoj naznačený kurz nezmení a tento rok zvýši úrokové sadzby. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo práce oznámilo, že spotrebiteľské ceny vzrástli v marci oproti februáru o 0,2 %, čo je rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom mesiaci. V medziročnom porovnaní ceny klesli o 0,1 % po februárovej stagnácii. Ani v jednom prípade sa nenaplnili očakávania analytikov, ktorí počítali s medzimesačným rastom cien o 0,3 % a v prípade medziročného porovnania s ďalšou stagnáciou.
Jadrový index spotrebiteľských cien, čo znamená bez započítania nestabilných cien potravín a energií, vzrástol v marci o 0,2 %, teda v rovnakej miere ako vo februári. V medziročnom porovnaní sa jadrový index zvýšil o 1,8 %. Bol to najvýraznejší rast od októbra minulého roka.
Pokračovanie medzimesačného rastu cien by malo ešte viac posilniť očakávania Federálneho rezervného systému, že inflácia sa bude postupne posúvať smerom k inflačnému cieľu banky na úrovni 2 %. Fed udržiava úrokové sadzby blízko nuly od decembra 2008, no viacero predstaviteľov centrálnej banky dalo v nedávnom období najavo, že Fed by mohol o zvýšení sadzieb rokovať už na svojom júnovom zasadnutí. Posledné ekonomické údaje, ktoré neboli priaznivé, však viedli niektorých ekonómov k názoru, že banka svoju menovú politiku sprísni najskôr v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy