Rakúšania sú za zóny férového voľného obchodu

ale za férových podmienok", tak sa dnes vyjadril k sobotnému (18.4.) globálnemu akčnému dňu proti medzinárodným zmluvám o voľnom obchode TTIP, CETA a TiSA rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann.

„Slobodný obchod áno – ale za férových podmienok“, tak sa dnes vyjadril k sobotnému (18.4.) globálnemu akčnému dňu proti medzinárodným zmluvám o voľnom obchode TTIP, CETA a TiSA rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann. Deň proti zmluvám má v Rakúsku silnú podporu, ale aj kritiku. Informuje o tom APA.
Kancelár dodal, že dohody o voľnom obchode nesmú ísť na úkor stredných podnikov a znižovať regionálnu kvalitu a na ťarchu rakúskych zamestnancov. Zmluvy o zónach sa nesmú prejaviť v znížení noriem vysokej kvality v oblasti sociálnej, potravín a životného prostredia.
Faymann odmieta súkromnú arbitráž medzi vyspelými právnymi štátmi. Vyslovil sa za to, aby plánované dohody dostal na ratifikáciu aj rakúsky parlament.
Hovorkyňa Zelených Eva Glawischnigová povedala, že „Rakúsko môže byť hrdé na to, že v ťažení proti TTIP a CETA je medzinárodne známe ako veľmi kritické. V tomto ohľade sme priekopníkmi“. Klauzula o ochrane investícií slúži len záujmom veľkých koncernov. Potvrdzujú to medzinárodné príklady. Ohrozujú vysoké demokratické, sociálne a zdravotnícke štandardy EÚ.
Tajomník rakúskej odborovej centrály ÖGB Bernhard Achitz povedal, že navrhované dohody o zónach voľného obchodu v súčasnej podobe nie sú akceptovateľné. Treba ich znovu vyrokovať. Žiadal aj prepracovanie obchodnej politiky. Musí byť založená na čestnom obchode, vysokých normách zameraných na ochranu zamestnancov.
TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo) by malo byť dohodou o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou.
CETA (Obchodná dohoda Kanada-Európa) by vytvorila zónu voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou.
TiSA (Trade in Services Agreement) – medzinárodná dohoda o obchode v službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy