Dostavba diaľnice medzi východom a západom SR nemusí znížiť rozdiely

Bratislava 17. apríla (TASR)- Chýbajúce diaľničné prepojenie medzi západom a východom Slovenska nemusí priniesť znižovanie regionálnych rozdielov, ktoré v príjmoch dosahujú takmer 50 percent. Povedala pre TASR talianska ekonómka Roberta Capellová. „Chýbajúce priame prepojenie je síce problém, no zároveň by ste však nemali urobiť podobnú chybu, ako sa stala v Taliansku pri snahe podporiť zaostávajúce južné regióny,“ zdôraznila Capellová s tým, že talianska vláda v 60-tych rokoch minulého storočia podporila vybudovanie diaľničného spojenia severu a juhu krajiny s očakávaním, že to prekoná ekonomické zaostávanie južných regiónov.
Prinieslo to však nečakané a negatívne vedľajšie efekty. „Malé a stredné firmy na juhu Talianska neboli pripravené na väčšiu konkurenciu zo severu. A tak namiesto presunu výrobných kapacít a vzniku nových pracovných miest došlo napríklad v Kalábrii k opačnému procesu. Na juh vo veľkom množstve putoval tovar zo severu, ktorému neboli schopné tamojšie firmy konkurovať, skrachovali a zvýšila sa nezamestnanosť. Aby ste na Slovensku predišli takémuto vývoju, štát by mal v ekonomicky slabších regiónoch podporovať podnikateľov pri rozvíjaní priemyselných odvetví,“ vysvetlila profesorka Polytechnickej univerzity v Miláne.
Vláda by sa nemala spoliehať len na budovanie infraštruktúry pri znižovaní ekonomických rozdielov. „Musí investovať aj do miest druhej kategórie, aby boli zaujímavé pre zahraničných investorov. Napríklad podporou vzdelávania, vytváraním kvalitných škôl,“ dodala Capellová.

Súvisiace články

Aktuálne správy