Sprísnenie úverových štandardov bánk ovplyvnilo prepad ekonomiky v roku 2009

Pod prepad slovenskej ekonomiky v roku 2009 sa podpísalo aj sprísnenie úverových štandardov bánk. Analytici Národnej banky Slovenska (NBS) vo svojom aktuálnom komentári vyčíslili, že tento efekt predstavoval 1,5 percentuálneho bodu (p.b.). „To znamená, že v prípade absencie tohto šoku by sa ekonomika neprepadla o 4,8 % v roku 2009, ale len o 3,3 %. Kumulatívne od roku 2009 sa odhaduje strata na ekonomickom raste približne na 2,6 %,“ skonštatovali analytici NBS. Zároveň však uviedli, že vlani prvýkrát od krízy ponuka úverov už neznižovala hospodársky rast.
Podmienky, za ktorých banky poskytujú úvery, sa menia. „Banky v časoch prosperity zvyčajne uvoľňujú úverové štandardy a prevláda tendencia tolerovať aj vyššie riziko. Vtedy to pomáha ekonomike,“ uviedli analytici národnej banky. Naopak, v časoch neistoty a zhoršovania vývoja ekonomiky sú finančné domy opatrnejšie a úverové štandardy sprísňujú, čo podľa analytikov NBS vedie k prehĺbeniu recesie. „V predkrízovom období voľnejšie úverové štandardy podporovali úverovanie reálnej ekonomiky a rast úverov dosahoval dvojciferné dynamiky. Počas krízy sa rast úverov prepadol do záporu, čo ešte zvýraznilo pokles ekonomiky,“ priblížili analytici NBS.
Ako ďalej uviedli, v posledných rokoch dochádzalo viac ku sprísňovaniu podmienok, za ktorých poskytovali pôžičky. Spôsobené to bolo pretrvávajúcou neistotou, slabými vyhliadkami v reálnej ekonomike, dlhovou krízou a prijatými novými regulačnými opatreniami v bankovom sektore. „Aj keď slovenský bankový sektor zotrval počas krízy v dobrej kondícii s dostatočným kapitálovým vankúšom, úverový trh bol poznačený nielen poklesom dopytu, ale aj sprísňovaním na strane ponuky,“ doplnili analytici národnej banky.
Vplyv sprísnenia úverových štandardov na vývoj úverov a reálnu ekonomiku tak bol zjavný. Podľa analytikov bol tento vplyv na slovenské hospodárstvo najvýraznejší v roku 2009, keď nastalo výrazné ochladenie ekonomiky a zvýšila sa neistota. „V rokoch 2009 až 2013 dochádzalo k tlmiacemu efektu, avšak od roku 2014 by mali postupne začať aj úverové podmienky stimulovať hospodársky rast,“ uviedli analytici NBS. Ako však dodali, úverové reštrikcie zo strany bánk v pokrízovom období boli sprevádzané klesajúcim dopytom po úveroch zo strany podnikov, čo bolo dôsledkom celkovej ekonomickej situácie a prevládajúcej neistote v podnikateľskom sektore.

Súvisiace články

Aktuálne správy