DPH na potraviny v SR patrí k najvyšším v rámci EÚ, mala by sa znížiť

Daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny na Slovensku patrí k najvyšším v rámci EÚ, a preto by mala byť adekvátne znížená. Uviedla to Potravinárska komora Slovenska (PKS).
Celkové daňové zaťaženie potravinárov možno podľa PKS zaradiť k najvyšším v EÚ. Aj v ekonomicky bohatom regióne, akým je Bratislava, značná časť obyvateľov chodí nakupovať do Rakúska, kde sú mnohé potraviny lacnejšie vďaka nižšej DPH na úrovni 10 %.
Podľa komory je potrebné tiež pripomenúť výzvu OECD adresovanú Slovensku na zníženie daňového zaťaženia podnikateľov v SR. PKS považuje požiadavku zníženia daňového zaťaženia potravinárov za legitímnu, keďže priemerná mzda na Slovensku patrí k najnižším v rámci EÚ.
„Vývoj štátneho rozpočtu umožňuje slovenskej vláde prijímať opatrenia na zlepšenie sociálneho postavenia obyvateľov. Máme za to, že zníženie DPH na vybrané potraviny by bolo opatrením, ktoré by skutočne pomohlo práve sociálne nižším vrstvám obyvateľstva. Privítali by sme aj dobrovoľný záväzok zástupcov kľúčových obchodných reťazcov, že prípadné zníženie DPH premietnu do cien potravín na pulte, obdobne ako tomu bolo pri záväzku v súvislosti s prijatím eura,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.
Potravinárska komora Slovenska zastupuje záujmy potravinárov na Slovensku. Má 46 členov, z ktorých je sedem kolektívnych. PKS je členom Európskej asociácie výrobcov potravín a nápojov (FoodDrinkEurope/FDE) so sídlom v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy