EIB podporila slovenskú ekonomiku úvermi v objeme 556 mil. eur

Európska investičná banka (EIB) podporila v minulom roku slovenskú ekonomiku úvermi v objeme 556 mil. eur. Išlo o úvery na podporu investičných projektov, ktorých cieľom je zvýšenie životnej úrovne obyvateľov, zníženie rozdielov v regionálnom rozvoji a posilnenie ekonomickej konkurencieschopnosti krajiny. V tomto roku banka plánuje poskytnúť Slovensku zhruba jednu miliardu eur na spolufinancovanie projektov s Európskou komisiou. Ako doplnil viceprezident EIB László Baranyay, okrem toho je zámerom banky podporiť prístup malých a stredných podnikov a veľkých súkromných korporátov k dlhodobému financovaniu za výhodných podmienok.

V oblasti strategickej infraštruktúry vlani banka poskytla úver vo výške 125 mil. eur. Ten bol určený na financovanie rekonštrukcie a posilnenie distribučnej elektrickej siete na strednom Slovensku. Podľa vyjadrení EIB prispeje k zachovaniu a zlepšeniu spoľahlivosti dodávok a pripojenia sa nových užívateľov do systému. Banka taktiež poskytla úver v hodnote 100 mil. eur na financovanie modernizácie zabezpečenia distribučnej plynárenskej infraštruktúry na Slovensku, aby sa zabezpečilo splnenie súčasných prísnych ekologických a bezpečnostných predpisov.

EIB zároveň v minulom roku dohodla štyri úverové kontrakty so slovenskými bankami a lízingovými spoločnosťami vo výške 160 mil. eur, ktoré využijú zdroje od EIB na financovanie projektov realizovaných malými a strednými podnikmi a stredne veľkými spoločnosťami. Tieto úverové linky spĺňajú prioritu EIB v oblasti podpory malého podnikania v Európe a pomáhajú k znižovaniu dopadov súčasnej hospodárskej krízy prostredníctvom zlepšenia prístupu malých a stredných podnikov k strednodobému a dlhodobému financovania za výhodných finančných podmienok.

Na spolufinancovanie fondov EÚ v oblasti podpory projektov, ktoré prispejú k zalesneniu, lepšej ochrane a obhospodarovaniu lesov a k zvýšeniu kvality poľnohospodárskej infraštruktúry na slovenskom vidieku v minulom roku EIB poskytla 120 mil. eur. Je to podľa vyjadrení banky po prvýkrát, kedy prostriedky od EIB boli použité na financovanie projektov v oblasti lesníctva na Slovensku. Banka taktiež dala k dispozícii 25 mil. eur na financovanie rozvoja verejnej infraštruktúry v Prešovskom kraji. Finančné prostriedky pomôžu zvýšiť atraktivitu regiónu pre miestnych obyvateľov, investorov a návštevníkov, ako aj hospodársky rozvoj a životnú úroveň.

Európska investičná banka je finančnou inštitúciou Európskej únie, ktorej akcionármi sú členské štáty EÚ. Poskytuje dlhodobé financovanie významných investícií za účelom prispenia k splneniu cieľov politiky EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy