V priemyselnej zóne v Krompach pribudnú 2 firmy, mestu však chýba väčší investor

O hnedý priemyselný park v Krompachoch je veľký záujem, podľa primátorky Ivety Rušinovej je to vďaka dvom faktorom. „Prvým je výhodná cena, za ktorú ponúkame prenájom, pretože my nechceme zarábať na prenájme týchto priestorov. Skôr nám ide o to, aby sa tu vytvorili pracovné miesta a aby tieto priestory neboli prázdne. Druhým faktorom je stav týchto výrobných hál, sú veľmi dobre dispozične riešené, dostupnosť k nim je tiež veľmi dobrá,“ konštatovala.
V krompašskom priemyselnom parku by tak už čoskoro mali začať výrobu dve firmy, pričom prvou je trnavská spoločnosť s r. o. Lavaton, ktorá by mala do konca roka 2019 zamestnať v regióne 200 ľudí. Druhou je firma Leader Light, s. r. o. zo Spišskej Novej Vsi, tá by mala do rovnakého obdobia vytvoriť 70 nových pracovných miest. Obdobie nájmu bolo stanovené na desať rokov, pričom samospráve zaplatia obe spoločnosti ročne dohromady približne 44.000 eur. V súčasnosti sa podľa primátorky pracuje na koncepcii nájomných zmlúv. Prvý zo spomínaných investorov by chcel svoju technológiu zaviesť do Krompách už v júni, prípadne v júli.
„Takým paradoxom je, že keď sme ukončili výberové konanie na prenájom, tak sa ozvali ďalšie dve spoločnosti, ktoré by chceli začať výrobu práve v Krompachoch. Montážna hala so sociálnym zázemím je už obsadená, teraz sa zaplní aj výrobná hala. K dispozícii je ešte pozemok s inžinierskymi sieťami, ktorý tiež ponúkame za výhodných podmienok, za 20 centov na štvorcový meter. Ak by mal niekto záujem, musí si však sám postaviť výrobný priestor,“ dodala Rušinová.
Uvedení dvaja menší investori však podľa nej nezaplnia prázdne miesto, ktoré v Krompachoch ostalo po odchode spoločnosti Panasonic. Tá ohlásila koniec výroby v októbri minulého roka a o prácu v regióne tak prišlo viac ako 650 ľudí. „Som veľmi rada, že je záujem o náš priemyselný park, ale toho Panasonicu je nám stále ľúto. Bola to firma, kde ľudia radi robili, a tým, že odišli, je to zlé. Tým naším hnedým priemyselným parkom nevieme nahradiť celý ten výpadok Panasonicu. Pripravuje sa predaj ich výrobných hál, zatiaľ nevieme komu, sme však informovaní, že toľko pracovných miest, ako bolo predtým, tam už nebude. Je to strata pre tento región,“ zdôraznila Rušinová. Priestory výrobných hál Panasonicu sú podľa nej veľmi veľké, niekedy tam pracovalo aj 2000 ľudí. V terajšom období sa tu však už podobné množstvo ľudí zamestná len veľmi ťažko.
„Je na škodu veci, že veľkí investori ostávajú na západnom Slovensku a sem prichádzajú iba tí menší. Avšak aj za tých sme veľmi vďační. My sa tešíme z každého jedného pracovného miesta,“ uzavrela primátorka mesta, v ktorom je v súčasnosti nezamestnanosť na úrovni asi 20 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy