Enel skúma možnosti predaja aktív v Európe a v Afrike

Tieto informácie priniesla v stredu agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informované zdroje. Spoločnosť Enel tieto správy nekomentovala

Talianska energetická spoločnosť Enel skúma možnosti predaja aktív v Európe a Afrike. Enel chce týmto spôsobom získať až jednu miliardu eur, keďže rast spoločnosti sa spomaľuje vzhľadom na slabý dopyt v Taliansku a v Španielsku. Tieto informácie priniesla v stredu agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje blízke problematike. Enel podľa agentúry pracuje na predaji aktív Alžírsku, Egypte a v Taliansku, taktiež uvažuje nad predajom aktív z oblasti obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v Portugalsku. V pondelok agentúra Reuters uviedla, že Enel má v úmysle zbaviť sa aktív v hodnote 5 mld. eur a zvažuje vstup na telekomunikačný trh. Spoločnosť tieto správy nekomentovala.

V procese predaja sú aj Slovenské elektrárne (SE), vlastnené Enelom. Šéf Enelu Francesco Starace v marci potvrdil, že predaj SE pokračuje. Záväzné ponuky na kúpu elektrární budú podľa neho prezentované najneskôr do 9. mája. O predávaný 66-percentný podiel Slovenských elektrární zatiaľ prejavili záujem štyria uchádzači. Nateraz je známe, že o Slovenské elektrárne prejavili záujem česká energetická skupina ČEZ a rafinéria Slovnaft spoločne s maďarskou spoločnosťou MVM Group. Týchto záujemcov potvrdil aj taliansky investor. Zvyšných dvoch zatiaľ nikto z kompetentných nekonkretizoval. V médiách sa však hovorilo ako o prípadných záujemcoch o čínskej spoločnosti China National Nuclear Corporation (CNCC) a českej energetickej skupine Energetický a průmyslový holding (EPH). V ostatnom období sa hovorí aj o záujme fínskeho investora.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu.

Súvisiace články

Aktuálne správy