Slabý rast ropných zásob posunul cenu WTI na tohtoročné maximum

Ceny ropy dnes zaznamenali výrazný rast, pričom cena americkej WTI dosiahla tohtoročné maximum. Trhy tak zareagovali na informácie americkej vlády, že ropné zásoby v USA vzrástli v omnoho menšej miere, než sa čakalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Zásoby ropy v USA síce v minulom týždni vzrástli na nové maximum, no rozsah rastu bol omnoho nižší, ako očakávali trhy. Americké ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že ropné zásoby sa zvýšili iba o 1,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 483,69 milióna barelov. To je najslabšie tempo rastu od týždňa končiaceho sa 2. januárom. Analytici pritom počítali s rastom o 4,1 milióna barelov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla do 19.27 h SELČ o 2,68 USD na 55,97 USD (52,91 eura) za barel. Počas dňa sa dostala až na 56,05 USD/barel, čo je najvyššia hodnota v tomto roku.
Rast zaznamenala aj cena ropy Brent, ktorá vzrástla o vyše 1 USD a priblížila sa k hranici 60 USD/barel. Cena tejto ropnej zmesi sa zvýšila o 1,22 USD na 59,65 USD/barel, pričom počas dňa dosiahla 59,95 USD za barel. Tohtoročné maximum dosiahla cena Brentu vo februári, keď zaznamenala 63 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy