OPEC v marci opäť výrazne zvýšil produkciu ropy

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) podľa odhadu Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) naďalej zaplavuje globálny trh čiernym zlatom. Podľa expertov IEA kartel zvýšil v marci svoju ťažbu najviac za takmer štyri roky. Informovala o tom agentúra DPA.
Produkcia OPEC v marci vyskočila o 890.000 barelov na v priemere 31,06 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), uvádza sa v dnes zverejnenej mesačnej správe IEA.
Stratégia OPEC spôsobila, že ceny ropy sa od minulého leta z dôvodu nadmernej ponuky na trhu prudko prepadli. V poslednom čase sa však mierne oživili.
Saudská Arábia, Irak a Líbya prispeli podľa správy IEA k tomu, že produkcia kartelu zostáva vysoko nad cieľom – 30 miliónov barelov denne. Experti očakávajú, že dopyt po rope kartelu bude počas 1. kvartálu predstavovať v priemere len 28,5 milióna barelov denne. Ministri ropného priemyslu členských krajín OPEC sa najbližšie stretnú až v júni, aby rokovali o ťažobnej politike kartelu.
„Najdôležitejší producenti OPEC na čele so Saudskou Arábiou chcú ochrániť svoje trhové podiely,“ uviedla IEA ako dôvod, prečo kartel opäť zvýšil ťažbu. Agentúra navyše počíta aj s nárastom dopytu po čiernom zlate. Podľa IEA by mal dopyt tento rok stúpnuť o 1,1 milióna barelov na 93,6 milióna barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy