MMF vylepšil prognózu rastu eurozóny

Hospodárstvo eurozóny podľa aktualizovanej prognózy Medzinárodného menového fondu v tomto roku posilní o 1,5 %

Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že globálna ekonomika v tomto roku posilní o 3,5 %. Predikciu rastu svetového hospodárstva v roku 2015 v aktualizovanom Svetovom ekonomickom výhľade, ktorú zverejnil v utorok, tak MMF nezmenil. Fond však upozornil, že ekonomické zotavovanie zostáva „mierne a nerovnomerné“. V budúcom roku MMF predpokladá rast globálnej ekonomiky o 3,8 %, čiže prognózu vylepšil o 0,1 %.
Prognózu rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku MMF v porovnaní s januárovou predikciou zlepšil o 0,3 % a očakáva, že sa zväčší o 1,5 %. V budúcom roku fond očakáva rast o 1,6 %, čo je oproti predošlej predikcii zlepšenie o 0,2 %. Eurozóne totiž pomáhajú nižšie ceny ropy a oslabenie eura. Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku podľa MMF vzrastie o 1,6 % a v roku 2016 o 1,7 %. Francúzska ekonomika podľa predpovede za tento rok vykáže rast o 1,2 % a v budúcom roku o 1,5 %.

Fond však zhoršil prognózu hospodárskeho rastu USA a predpovedá, že v roku 2015 sa zväčší o 3,1 %, čo je o 0,5 % menej, ako naznačovala januárová predikcia. V budúcom roku podľa MMF americká ekonomika vzrastie tiež o 3,1 %. Ide o zhoršenie predikcie o 0,2 %. Hospodárstvo USA totiž brzdí desaťpercentné zhodnotenie dolára, čo poškodzuje export krajiny. Ruská ekonomika sa podľa MMF v tomto roku zmenší o 3,8 %. Jeho predchádzajúca prognóza rátala s poklesom o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy