Falošné moravské víno: Bobule doviezli zo Slovenska

, ČTK Foto: SITA

Brniansky krajský súd sa začal zaoberať prípadom falošného moravského vína. Templárske pivnice v Čejkoviciach museli pred piatimi rokmi stiahnuť z trhu milión fliaš. Potravinárska inšpekcia odhalila, že víno nepochádzalo len z moravských hrozna, hoci firma na etikete sľubovala moravský pôvod.

Pred súdom stojí dodávateľ hrozna Jan Bartoň. Za porušovanie záväzných pravidiel v hospodárskom styku mu hrozí pol roka väzenia. Vinárstvo po ňom žiada odškodné 100 miliónov českých korún. Podľa obžaloby Bartoň dodal templárskymi pivniciam stovky ton hrozna, ktoré vydával za moravské, hoci ho priviezol z Maďarska a zo Slovenska. Pred rokom ho za to brniansky krajský súd potrestal podmienkou. Odvolací Vrchný súd v Olomouci verdikt zrušil a nariadil, aby Krajský súd Brno opätovne zvážil všetky dôkazy.

Bartoň tvrdí, že vinárom dodával len vopred dohodnutý tovar zo zahraničia a neurobil nič nezákonného. Kamióny podľa neho prichádzali do podniku so sprievodnými dokladmi, na ktorých bol tovar deklarovaný ako hrozno z dovozu. "Nemám pocit, že by som nejako porušil zákon," povedal pred súdom Bartoň. Uviedol, že netušil, že zahraničné hrozno budú prezentované ako moravské.

Sudkyňa rokovania odročila na neurčito.

Súvisiace články

Aktuálne správy