Zaťaženie práce daňami a odvodmi v SR dosahuje 41 %

Priemerný zamestnanec na Slovensku odviedol v minulom roku na daniach a odvodoch z nákladov práce, ktoré zahŕňajú hrubú mzdu a odvody zamestnávateľa, približne 41 %. Daňovo-odvodové zaťaženie práce zamestnancov na Slovensku sa tak v porovnaní s rokom 2013 nezmenilo. Vyplýva to z publikácie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) s názvom Taxing Wages, o ktorej informoval Inštitút finančnej politiky pri Ministerstve financií SR.

Daňovo-odvodové zaťaženie práce na Slovensku je vyššie ako v priemere krajín OECD, kde dosahuje 36 %. Je však nižšie než v okolitých krajinách s výnimkou Poľska. „Napriek odvodovému zaťaženiu sú náklady práce na priemerného slovenského zamestnanca jedny z najnižších, nielen v rámci OECD, ale aj medzi krajinami V4,“ uvádza IFP.

Vysoké náklady práce vyvolané relatívne vysokými odvodovými povinnosťami zamestnávateľov podľa IFP vytláčajú zamestnancov, obzvlášť nízkopríjmových, mimo trhu práce. „Porovnanie nákladov práce na úrovni priemernej mzdy, ktoré pravidelne realizuje OECD, však poodhaľuje, že náklady práce na úrovni priemernej mzdy nie sú akútnym problémom slovenského trhu práce,“ upozorňuje inštitút. Celkové náklady práce v absolútnej výške prepočítané v parite kúpnej sily sú na Slovensku tretie najnižšie v OECD a zároveň najnižšie aj spomedzi okolitých krajín V4. „Uvedená skutočnosť podporuje návrh neznižovať zaťaženie práce plošne, ale len cielene pre nízkopríjmových zamestnancov, kde je náš problém vypuklejší,“ dodáva IFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy