Šikovný zaťko vplyvného politika: Investorom nasľuboval pekné výnosy, obtiahol ich o milióny

, businessinsider Foto: SITA

Marcello Trebitsch sa musel ukázať pred manhattanským súdom za jeden z jeho mnohých podvodov s cennými papiermi. Ak ho usvedčia, hrozí mu až 20 rokov väzenia a pokuta vo výške 5 miliónov dolárov, informuje businessinsider.

Prokurátor vo svojom vyhlásení uviedol, že tridsaťsedemročný Marcello Trebitsch, povedal investorom, že ich peniaze využije na obchodovanie s cennými papiermi prostredníctvom svojho investičného fondu. Sľúbil im dvojciferné výnosy s nízkym rizikom. Ale len časť peňazí bola investovaná a Trebitsch zvyšok použil pre svoj osobný prospech, aby vyplatil ďalších investorov, píše sa v obvinení. Trebitsch bol spoluvlastníkom investičnej firmy Alles Capital so svojou ženou, ktoré obvinená nebola.

Problematické investície sa mali realizovať v rokoch 2009 a 2014. Po tom, čo Trebitsch utrpel straty investorských peňazí, začal sa pred nimi ukrývať a situáciu chcel zachrániť tým, že im posielal výpisy falošných účtov a daňových formulárov zobrazujúce ročné výnosy 15-19 percent. "Investície do cenných papierov so sebou nesú určité riziká, ale nemali by zahŕňať riziko, že investor bude podvedený manažérom," napísal prokurátor vo svojom vyhlásení.

Sheldon Silver

Marcello si vzal za ženu Michelle, dcéru Sheldona Silvera, známeho demokrata. Ten musel odstúpiť zo svojej vedúcej pozície po tom, čo bol obžalovaný za obvinenia z korupcie v januári tohto roka. Silvera zatkli zakrátko po tom, čo prokurátor dospel k záveru, že zneužil svoj vplyv a zároveň použil 4 milióny dolárov na úplatky a podplácania počas viac ako desať rokov. Silver vyhlasoval, že je nevinný, súd ho prepustil bez kaucie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy