Podiel výdavkov na dôchodky stúpne do roku 2060 o tretinu

Zlom demografickej krivky má nastať v roku 2035 až 2040.

Podiel výdavkov na vyplácanie dôchodkov na celkových výdavkoch štátneho rozpočtu na Slovensku do roku 2060 stúpne zo súčasných 8,2 % na 10,9 %. V rámci okrúhleho stola o dôchodkovom systéme to uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian. „Je to nárast peňazí, ale do roku 2060,“ povedal. Zlom demografickej krivky podľa neho nastane v roku 2035 až 2040. „Vtedy začína tá demografia vyzerať zložitejšie,“ upozornil. O prvý pilier sa však neobáva. „Každá zodpovedná vláda bude mať záujem udržať prvý pilier ako pilier, ktorý zabezpečí stabilitu pre budúce dôchodky,“ tvrdí Burian.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce a sociálnych vecí je v súčasnosti pomer priemerného zárobku voči priemernému starobnému dôchodku na úrovni 47 %. Európska komisia podľa Buriana odporúča, aby bola hranica priemernej miery náhrady predošlého príjmu vo forme dôchodku na úrovni 50 %, pričom minimálna hranica je 40 %. „Slovensko sa bude pohybovať niekde v tomto intervale a žiadne katastrofické scenáre najbližších 15 rokov neočakávame,“ uviedol Burian.

Ekonóm z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž upozornil na to, že vzhľadom na budúci demografický vývoj bude čoraz ťažšie udržať súčasnú mieru náhrady príjmu v podobe dôchodku. „Takáto miera náhrady nebude dlhodobo udržateľná,“ povedal. Súčasná podoba prvého, štátneho piliera, je podľa neho udržateľná možno 10 až 15 rokov. Podľa prognózy Európskej komisie z roku 2012 má byť podľa Baláža v roku 2060 na Slovensku pomer priemerného dôchodku voči priemernej mzde len na úrovni 28 %. Štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí však toto číslo spochybňuje. „Nie je to korektný údaj,“ povedal Burian.

Súvisiace články

Aktuálne správy