Vienna Insurance Group zvýšila zisk o 46 %

Rakúska poisťovacia skupina dosiahla v roku 2014 zisk pred zdanením vo výške 518,4 mil. eur

Rakúska poisťovacia skupina Vienna Insurance Group (VIG) dosiahla vlani zisk pred zdanením vo výške 518,4 mil. eur. V porovnaní s rokom 2013 to predstavuje nárast o 46 %. Predpísané poistné v rámci celej skupiny kleslo o 0,8 % na 9,1 mld. eur, čo spoločnosť vysvetlila negatívnymi kurzovými vplyvmi. Na základe výsledkov za rok 2014 navrhuje VIG vyplatiť dividendu zvýšenú o 10 centov na 1,40 eura za akciu.

Skupina zároveň v utorok uviedla, že jej ziskovosť v aktuálnom roku bude v prostredí nízkych úrokových sadzieb pravdepodobne pod tlakom. Kombinovaný ukazovateľ, ktorý porovnáva náklady a škodovosť s predpísaným poistným, spoločnosť v porovnaní s rokom 2013 zlepšila o 3,9 percentuálneho bodu na 96,7 %. V roku 2013 zisk poisťovacej skupiny pred zdanením, najmä pod vplyvom jednorazových položiek v Taliansku a Rumunsku, klesol o 37 % na 355,1 mil. eur.

Skupina VIG tiež informovala, že odpísala zhruba 79 mil. eur z investície do tzv. zlej banky Heta Asset Resolution, ktorá spravuje aktíva po zoštátnenej banke Hypo Alpe Adria (Hypo). K rozhodnutiu viedli kroky rakúskych regulačných úradov, ktoré minulý mesiac vyhlásili moratórium na splácanie záväzkov spoločnosti Hypo. VIG spresnila, že podriadené dlhopisy banky garantované jej domovskou spolkovou krajinou Korutánsko odpísala v plnej výške a z hodnoty nadriadených dlhopisov odpísala polovicu. Dlhopisy spoločnosti Heta v hodnote 15 mil. eur, za ktoré ručí centrálna vláda vo Viedni, si skupina ponechala.

Na Slovensku pôsobia tri koncernové poisťovne skupiny Vienna Insurance Group, a to Kooperativa, Komunálna poisťovňa a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy