Gazprom varuje EÚ: Blokáda Turkish Stream je chyba

, ČTK Foto: SITA

"Ak niekto pomýšľa na zablokovanie Turkish Streamu ..., potom je to veľmi vážna chyba. Tento plyn môže ísť na ďalšie trhy," vyhlásil dnes šéf ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom Alexej Miller smerom k Európskej únii, ktorá plynovod vníma ako politický projekt na oslabenie Ukrajiny a zvýšenie závislosti EÚ na Rusku.

Turkish Stream nahrádza plán plynovodu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu cez Čierne more na Balkán a smerovať ďalej do Európy. Moskva ale túto investíciu vlani v decembri kvôli námietkam EÚ opustila. Miller na dnešnej konferencii v Berlíne podľa agentúry Reuters vyhlásil, že blokácia Turkish Stream je chyba ale na druhú stranu dodal, že Gazprom je ochotný dať si so svojim projektom pauzu, ak to bude potrebné. Ročná kapacita nového plynovodu má byť 63 miliárd metrov kubických.

Miller zároveň vyzval Európsku úniu, aby dala Rusku garanciu na nákupy jeho plynu. Upozornil, že Gazprom nesie všetky riziká investícií do zvyšovania ťažobných a vývozných kapacít, a varoval, že plyn, k odberu ktorého sa EÚ nezaviaže, by mohol Gazprom presmerovať do Ázie.

Ruské dodávky plynu dnes pokrývajú približne tretinu spotreby Európskej únie. Tá sa ale snaží svoju závislosť na ruskom plyne znížiť. Vzťahy medzi EÚ a Ruskom sa navyše vlani kvôli ukrajinskej kríze výrazne zhoršili, čo na konci minulého roka viedlo k zrušeniu projektu South Stream.

Plynovod Turkish Stream, ktorý by mal viesť cez Čierne more do Turecka, bude možno pokračovať do Grécka, o ktorého prípadnej účasti rokoval minulý týždeň grécky premiér Alexis Tsipras pri návšteve Moskvy priamo s Vladimirom Putinom. "Grécko by sa mohlo stať jedným z veľkých distribučných centier plynu. Pomohlo by to značným investíciám do gréckej ekonomiky a tým aj vytvoreniu pracovných miest," uviedol ruský prezident.

Gazprom vlani oznámil, že vybuduje nové potrubie do Turecka tak, aby sa vyhýbalo Ukrajine, s tým, že ruská strana plánuje ukončiť tranzit plynu cez Ukrajinu do Európskej únie v roku 2019. Ruský minister energetiky Alexander Novak to v Berlíne potvrdil, keď povedal, že Rusko neplánuje uzavrieť s Ukrajinou novú dohodu o tranzite plynu do Európy, keď v roku 2019 vyprší súčasná desaťročná zmluva. Cez Ukrajinu teraz prúdi zhruba 40 percent ruského vývozu do Európy.

Rusko už začalo na pobreží Čierneho mora budovať plynovod South Stream, ktorý by smeroval do Bulharska. Tento projekt však Moskva vlani v decembri zrušila kvôli námietkam Európskej komisie, ktorá vyzvala Bulharsko, aby práce na plynovode zastavilo. South Stream mal ruský plyn doviesť do strednej Európy cez Čierne more a Balkán, bez toho, aby prechádzal cez ukrajinské územie. Maďarsko, Rakúsko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímali ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu, čo už Európa zažila pred deviatimi rokmi a opätovne pred šiestimi rokmi. Plyn z ruského projektu by uspokojil skoro 15 percent európskeho dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy