Druhý sociálny balíček predstaví vláda v máji

Hlavnými oblasťami, na ktoré sa chce vláda do konca funkčného obdobia zamerať, sú podľa premiéra Roberta Fica boj proti korupcii, zdravotníctvo a posilňovanie postavenia štátu v strategických podnikoch.

Druhý sociálny balíček na podporu životnej úrovne by mala predstaviť vláda 23. mája tohto roka. „Výber opatrení na zlepšenie životnej úrovne nie je náhodný. Prísne sleduje rovnováhu medzi trhovým a sociálnym charakterom nášho hospodárstva a spoločnosti. Toto bude cieľom aj druhého sociálneho balíčka,“ uviedol v pondelok na tlačovej konferencii premiér Robert Fico. Boj proti korupcii, zdravotníctvo a posilňovanie postavenia štátu v strategických podnikoch sú hlavné témy, kde premiér podľa jeho slov očakáva 100-percentnú pozornosť ministrov do konca funkčného obdobia vlády.

Podľa Fica viaceré vyhlásenia opozičných politikov veľmi jasne naznačujú, že v prípade zostavenia pravicovej vlády po nasledujúcich parlamentných voľbách, nezostane zo sociálnych balíčkov pre ľudí kameň na kameni. „Pod zámienkou akejsi nesystémovosti pravicová vláda nepochybne podstatnú časť opatrení zruší,“ dodal premiér. Ako ďalej poznamenal, zastaví sa tak rast minimálnej mzdy, v Zákonníku práce by sa posilnilo postavenie zamestnávateľov na úkor zamestnancov, zvýšia sa ceny energií, či sa zruší bezplatné cestovanie vlakom.

Premiér zároveň urobil odpočet sto najdôležitejších opatrení a výsledkov Vlády SR za obdobie od apríla 2012 do apríla tohto roka. Úspechom podľa Fica je napríklad vyradenie Slovenska z procedúry nadmerného deficitu a zaradenie do skupiny štyroch krajín eurozóny s najzodpovednejším rozpočtom. Prijaté reformy penzijného systému a ozdravenie verejných financií viedli podľa neho k zlepšeniu dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Slovensko tiež nie je podľa Fica lídrom v tabuľke nezamestnanosti v EÚ. „Po tom, ako sme prebrali v roku 2012 nezamestnanosť na úrovni okolo 14 percent, sa postupne približujeme k 12 percentám. Pokles má podľa kvalifikovaných prognóz pokračovať aj nasledujúce roky,“ dodal premiér. Boj s nezamestnanosťou však podľa neho zostáva jednou z najväčších výziev.

Súvisiace články

Aktuálne správy