Viac ako 99 % obchodov na bratislavskej burze tvorili dlhopisy

Objem obchodov s dlhopismi na Burze cenných papierov v Bratislave dosiahol v marci 1,474 mld. eur a tvoril 99,1 % celkového objemu obchodov

Dlhopisy aj v marci dominovali obchodovaniu na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB). V treťom mesiaci tohto roka boli totiž predmetom kúpy a predaja v 535 transakciách, v rámci ktorých sa zobchodovalo 1,266 mld. kusov cenných papierov a finančný objem presiahol 1,474 mld. eur. Na celkovom objeme marcových obchodov na bratislavskej burze sa tak podieľali až 99,1 percentami.

V porovnaní s februárom tak klesol počet transakcií s dlhopismi o 5,3 %, počet zobchodovaných cenných papierov o 12,9 % a dosiahnutý finančný objem o 12,6 %. Na medziročnej báze bol zaznamenaný rast počtu transakcií o 3,1 % pri raste počtu zobchodovaných cenných papierov o 82,5 % a raste dosiahnutého finančného objemu o 81,3 %. Rovnako ako v minulých mesiacoch aj v sledovanom mesiaci mali v obchodovaní s dlhopismi prevahu priame obchody, s finančným objemom vo výške 1,462 mld. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom necelých 12 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu sledovaného mesiaca dosiahla hodnotu 39,792 mld. eur, čo predstavovalo 2,6-percentný medzimesačný rast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov zaznamenala od konca predchádzajúceho mesiaca rast o 2,7 % na úroveň 36,517 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy