Konsolidácia nemôže byť samoúčelná, vyhlásil premiér

Predseda vlády Robert Fico tvrdí, že jeho kabinet bude rozpočtovo zodpovedný aj v poslednom roku tejto vlády. Privítal však nové smerovanie v Európskej únii, ktoré okrem konsolidácie umožňuje aj podporu hospodárskeho rastu.

Vláda Smeru-SD sa bude finančne zodpovedne správať aj v poslednom roku svojho aktuálneho pôsobenia. Vyhlásil to pri hodnotení trojročného vládnutia v pondelok premiér Robert Fico s tým, že konsolidácia verejných financií však nemôže byť samoúčelná a pozornosť treba venovať aj podpore ekonomiky. Kabinet pritom podľa schváleného rozpočtu plánuje v tomto roku hospodáriť s deficitom 2,49 % hrubého domáceho produktu.

 

 

 

„Nevidíme zmysel len v šetrení, obmedzovaní výdavkov a škrtení investícií. Privítali sme preto miernu zmenu kurzu Európskej únie, ktorá spoločne začala presadzovať politiku konsolidácie spojenej s podporou hospodárskeho rastu,“ vyhlásil Fico. Premiér nezabudol pripomenúť, že slovenské hospodárstvo by malo rásť relatívne slušným tempom. Pomohol si pritom aktuálnou prognózou centrálnej banky, ktorá krajine predpovedá v tomto roku hospodársky rast na úrovni 3,2 %.

Premiér zopakoval, že jeho vláda hľadala zdroje nevyhnutné pre konsolidáciu verejných financií počas predchádzajúcich troch rokov v monopoloch a v korporátnom sektore. Pripomenul napríklad mimoriadny odvod regulovaných spoločností. Pripustil, že ak to finančná situácia umožní, môžu prísť úpravy v daniach, ako bolo zníženie korporátnej dane z 23 % na 22 %. Premiér pozitívne pri konsolidácii hodnotí aj zvyšovanie efektívnosti výberu dane z pridanej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy