SB znížila prognózu rastu východoázijského a pacifického regiónu

Svetová banka (SB) znížila prognózu rastu rozvíjajúcich sa ekonomík východnej Ázie a Číny. Varovala pred "veľkými" rizikami, ktoré predstavujú globálne neistoty, vrátane potenciálneho posilnenia dolára a vyšších úrokových sadieb v USA.

Svetová banka (SB) znížila prognózu rastu rozvíjajúcich sa ekonomík východnej Ázie a Číny. Varovala pred „veľkými“ rizikami, ktoré predstavujú globálne neistoty, vrátane potenciálneho posilnenia dolára a vyšších úrokových sadieb v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa SB ekonomika východoázijského a pacifického regiónu, kam patrí aj Čína, v roku 2015 rovnako ako v roku 2016 vzrastie o 6,7 % po 6,9 % v roku 2014. Banka ešte v októbri 2014 počítala v tomto roku s nárastom o 6,9 % a v roku 2016 o 6,8 %.
Čínska ekonomika sa zrejme spomalí z dôvodu vládnej politiky, ktorej cieľom je obmedzenie finančnej zraniteľnosti a udržateľnejší hospodársky rast, uviedla SB. Podľa banky sa tempo rastu čínskej ekonomiky tento rok spomalí na 7,1 % a na 7 % v roku 2016 zo 7,4 % vlani. SB pôvodne rátala v tomto roku s nárastom o 7,2 % a v roku 2016 o 7,1 %.
Nízke ceny ropy budú mať podľa expertov SB rôzny vplyv na jednotlivé ekonomiky. Perspektíva dlhšieho obdobia nízkych cien ropy podporí rast regiónu vďaka zlepšeniu vo vysokopríjmových ekonomikách.
Rast ekonomiky východnej Ázie a Pacifiku bez Číny sa podľa SB tento rok zvýši na 5,1 % a na 5,4 % v roku 2016 zo 4,6 % vlani.

Súvisiace články

Aktuálne správy