Spojené štáty zaznamenali v marci opäť pokles dovozných cien

Spojené štáty zaznamenali v marci opäť pokles dovozných cien. To signalizuje, že miera inflácie v USA, ktorá vo februári dosiahla 0,2 %, zostane nízka a centrálna banka Fed preto svoje úrokové sadzby v júni ešte pravdepodobne nezvýši. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov z Washingtonu sa ceny produktov a surovín dovážaných do USA v marci medzimesačne znížili o 0,3 %. Na porovnanie, vo februári tieto ceny prvýkrát po siedmich mesiacoch vytrvalého poklesu vzrástli, ale po revízii len o 0,2 %, a nie o 0,4 %, ako uvádzal rýchly odhad.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, počítali s marcovým poklesom dovozných cien o 0,2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny dovážanej ropy v marci medzimesačne vzrástli o 0,8 %. Po vylúčení nestálych cien ropy klesli dovozné ceny v USA v marci medzimesačne o 0,4 %. A ceny potravín sa v sledovanom období znížili o 1,1 %, zatiaľ čo vo februári stagnovali.
V medziročnom porovnaní sa marcové dovozné ceny prepadli až o 10,5 %, najstrmšie od septembra 2009.
Dôvodom ich pádu bola oveľa lacnejšia ropa tento rok ako v marci 2014, a tiež posilnenie dolára, ktoré stlačilo ceny importovaných produktov a surovín smerom nadol. Ceny ropy začali klesať v júni 2014 a do konca minulého roka sa prepadli o zhruba 50 %.
Strmý medziročný pád dovozných cien naznačuje, že miera inflácie zostane hlboko pod 2-% cieľovou hranicou Fed.
To znamená, že centrálna banka v najbližších mesiacoch pravdepodobne ešte nezačne s dlho očakávaným zvyšovaním úrokových sadzieb.
Fed naposledy zvýšil úrokové sadzby v júni 2006, keď sa kľúčový úrok dostal na 5,25 %. Odvtedy už len klesal a od decembra 2008 je prakticky na nule.

Súvisiace články

Aktuálne správy