Vždy pripravení: Čo si v noci obliekajú bankári

, efinancialcareers Foto: SITA;thinkstock

Keď som nastúpil do banky, musel som si oživiť šatník. Nikto mi to príkazom nedal, veď všetky podstatné informácie nikdy neprišli priamo do zamestnávateľa. Po polnoci, sme sa mali prezliecť do "casual," ale tak, aby to nebolo príliš ležérne. Jeden z mojich kolegov v grafickom oddelení musel pracovať v plášti, pretože prišiel v klubovom oblečení. Ďalšej kolegyni bolo povedané, že jej módne legíny musia byť prekryté sukňou.

Možno sa to zdá nepochopiteľné, ale aj bankári potrebujú bohatý šatník. Sú takmer neustále v práci a ich oblečenie musí pokryť každý dress code. Či už oficiálne nadiktovaný, alebo spoločensky vyžadovaný. Musia byť pripravení na stretnutie s klientmi v každom okamihu. Ak trávite až 20 hodín priamo v banke, skriňový manažment bude vyžadovať určité zručnosti, možno by sa mal, ako voliteľný predmet, na škole aj prednášať.

Oblečenie bankára si toho vytrpí celkom dosť. Kolega, ktorý pôvodne chcel svoju kariéru rozbehnúť v módnom biznise, musel neraz odvrátiť zrak. Všetky bundy sa najskôr kvôli pohodliu úplne vyradili. Ale po skúsenostiach s nastavením centrálnej klimatizačnej jednotky, sa opäť a nečakane stali obľúbené. Istotne si dokážete predstaviť ten pohľad, ako vyzerá bankár v bunde za počítačom.

Nohavice časom stratili svoj tvar, ale zato získali zopár škvŕn od kávy o štvrtej nadránom. Tie sa časom pomiešali s fľakmi od pizze, sťa by podoby rýchlej večere niekedy okolo jedenástej. Priznajme si, málo spánku a značný stres nemajú dobrý vplyv na jemnú motoriku.

Banka síce ponúka práčovňu v rámci budovy, ale aj napriek tomu ste sa nevyhli pohľadu na niekoľko košieľ v igelitových taškách visiacich zo stoličiek v kanceláriách, alebo na špinavé uteráky hodené medzi stohmi papiera na písacom stole. Ako v chudobnej štvrti. V grafickom centre sme nemali fixné pracovné stoly, striedali sme sa podľa toho, kto kedy robil, nemali sme ani skrinky na osobné veci. Pracovníci si nosili všetko svoje oblečenie aj jedlo v batohoch. O piatej ráno, kedy zostala v kancelárii skutočne zima, často sme si požičiavali taký ten veľký modrý vlnený sveter. Ale len do času, kým ho manažér jedného dňa nezabavil. Niekoľko podnikavých si do práce priniesli skrine, alebo aspoň tie skladacie látkové napodobeniny, ak ich nedokázali preniesť cez ochranku. Hoci banka požadovala, aby jej zamestnanci boli celý čas perfektne upravení, vôbec im to neuľahčovala.

O tretej ráno už košele získali výraznú vôňu potného parfumu a v grafickom centre sa mohli orobiť znalecké rozbory popadaným lupinám. O štvrtej ráno už išli niektorí bankári domov. Ak nie spať, tak aspoň dožičiť si sprchu a čisté oblečenie. Tí, ktorí nemohli, pretože práve bežal ich projekt a museli byť pripravení na skorú rannú schôdzku s klientom, zaľahli aspoň na niekoľko hodín pod písací stôl. Tričko si dali pod seba, aby si nelíhali na zablšený koberec a pod hlavu namiesto vankúša si skrútili špinavý uterák.

Ponožky sú mimoriadne delikátna téma. Je pochopiteľné, že by ste chceli, aby vám nohy z topánok pekne vykĺzli von, a oddýchli si kým sedíte za stolom. Žiaľ skutočnosť je taká, že sú po 12 hodinách tak opuchnuté a spotené, že vyzutie okamžite ohlásia všetkým okoloidúcim. Plesňové ochorenie nôh sa dá považovať sa zdravotné riziko v tejto profesii.

Ale spomínaný "casual" štýl nie vždy znamená, že máte na sebe niečo v čom vyzeráte skutočne bizarne. Tí bankári, ktorí prichádzajú do práce po víkende, majú zvyčajne oblečené niečo, čo vyzerá ako práve kúpené. Žiadne vyťahané džínsy, ale kvalitné polokošele a doplnky, akoby prišli práve z nákupov z exkluzívnych pánskych butikov. Tieto figúrky by sa dali ľahko vo photoshope zmeniť z bankárov na účastníkov golfového kurzu niekde na greene.

Takže nie, ani o tretej ráno by ste v banke nenašli zamestnancov oblečených v pyžamách. Dokonca ani v župany a papuče nie sú prípustné. Najskôr to budú nejaké alternatívne improvizácie. Môžete minúť koľkokoľvek na svoje oblečenie, ale nikdy v ňom nebudete vyzerať v noci tak dobre, ako cez deň.

Súvisiace články

Aktuálne správy