Wiener Schnitzel bez dymu: Rakúšania chcú zakázať fajčenie v reštauráciách

, ČTK Foto: SITA

Rakúska vláda chce od mája 2018 zakázať fajčenie v reštauráciách. Na tlačovej konferencii vo Viedni to dnes oznámila ministerka zdravotníctva Sabine Oberhauserová. Návrh príslušného zákona bol podľa nej odoslaný na prerokovanie do parlamentu.

Zákon, ktorý vláda pripravovala od vlaňajška, Oberhauserová označila za "historický príspevok k verejnému zdraviu". Navrhnutá právna úprava podľa ministerky prihliada k výhradám majiteľov reštaurácií a barov, ktorí proti chystanému zákazu spísali početné petície.

Rakúšania majú v Európe povesť mimoriadne silných fajčiarov, podľa denníka Wiener Zeitung býva krajina označovaná za "európsky popolník". Dokonca aj zahraničné fajčiari sú prekvapení oblakmi dymu, ktoré sa vznášajú nad hosťami rakúskych krčiem, napísal denník.

Čiastočný zákaz fajčenia na verejných miestach bol v Rakúsku zavedený už v roku 2009, rozsiahly zoznam výnimiek ale výrazne obmedzil jeho účinnosť. Na menšie krčmy sa napríklad nevzťahoval.

V porovnaní so západoeurópskymi susedmi sú v Rakúsku tabakové výrobky relatívne lacné a tabaková daň nízka. Legálne si cigarety môžu kúpiť osoby mladšie ako šestnásť rokov. Podľa štatistík napríklad vo vekovom rozmedzí 18 až 28 rokov fajčí v Rakúsku 52 percent mužov a 34 percent žien.

Reštauračné zariadenia sú teraz v Rakúsku rozdelené na fajčiarske a nefajčiarske zóny. Aby sa krčmári prispôsobili novým požiadavkám, budú podľa odhadov expertov nútení vynaložiť čiastku celkovo 100 miliónov eur. Vláda im podľa dnešnej správy agentúry APA sľubuje kompenzáciu formou finančných stimulov a bonusov.

Súvisiace články

Aktuálne správy