Člen Bankovej rady NBS: Výhody kvantitatívneho uvoľňovania ECB prevažujú nad nevýhodami

, TASR Foto: NBS

Zníženie úrokových sadzieb v eurozóne a pokles kurzu eura. To sú prvé účinky kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré odštartovala Európska centrálna banka (ECB). Skonštatoval to v rozhovore pre TASR, ktorý vyjde v spravodajskom servise v nedeľu (12.4.), nový člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS) Ľuboš Pástor.

Skupovanie štátnych dlhopisov centrálnou bankou tak bude mať podľa jeho slov priaznivý vplyv na ekonomiky eurozóny. "Už len samotné očakávanie kvantitatívneho uvoľňovania viedlo k zníženiu úrokových sadzieb v eurozóne, čo prospieva investíciám," povedal Pástor. K oživeniu hospodárskeho rastu podľa neho pomôže aj nižší kurz eura. "Oživenie rastu v Európe vidím tento rok celkom reálne," doplnil Pástor.

Zároveň je ale presvedčený, že kvantitatívne uvoľňovanie nevyrieši štrukturálne problémy v Európe. "Kvantitatívne uvoľňovanie, to je ako keď lekár predpíše pacientovi liek na bolesť. Nevyrieši to jeho fundamentálny zdravotný problém, ale trochu mu to uľaví. Nemôžeme však viniť lekára z toho, že nevie vyliečiť každú chorobu. Predpíše liek na bolesť, lebo to je to najlepšie, čo je schopný urobiť," vysvetlil Pástor.

Navyše toto opatrenie ECB má aj určité riziká. Podľa Pástora môžu vznikať na finančných trhoch bubliny. Rizikom je aj zvýšená miera inflácie, ktorej sa ale neobáva. "V dnešnej dobe máme v Európe dokonca miernu defláciu, preto by trochu vyššia inflácia bola dobrá vec," doplnil Pástor.

Pripomenul, že hlavnou úlohou ECB je udržiavať cenovú stabilitu a to si vyžaduje infláciu zhruba o 2 % vyššiu, než je v súčasnosti. "To, že tento krok prinesie vyššiu infláciu, nie je mínusom, ale plusom. Aj preto si myslím, že výhody kvantitatívneho uvoľňovania v súčasnej situácii prevažujú nad nevýhodami," dodal Pástor.

Súvisiace články

Aktuálne správy