Štyridsiatka na krku a dôchodok možno ani nebude

, YahooFinance Foto:

Bolo to zhruba pred 20 rokmi, keď ste si ešte z financií veľkú hlavu nerobili. Ale o dvadsať rokov, no dobre o niečo viac, vás už bude zaujímať, koľko vám vyrátajú dôchodok. Ste štyridsiatnik a ste v zlomovom bode.

Nie, obavám ohľadom dôchodku sa vyhnúť nedá, ale môžete ich čiastočne eliminovať ak dokážete včas plánovať. Čím skôr to urobíte, tým lepšie finančné možnosti na vás v budúcnosti čakajú. K pokojnejšiemu priebehu by ste nemali zabudnúť ani na nasledujúce tri kroky.

V sporení strácate tempo
Ľudí v 40-ke zvyčajne viac zaujíma to, čo ich trápi v súčasnosti, ako to, či budú mať dostatok úspor v neskoršom veku. Ale finančné stopky vám už čas ukrajujú. Ak chcete mať aspň o niečo lepšiu pozíciu na starobu, je najvyšší čas s tým niečo robiť. Sporenie na dôchodok je ako diéta, dobre vieme, že by sme ju mali podstúpiť, ale namiesto toho ju stále odkladáme. Pre väčšinu ľudí je totiž menej bolestivé obetovať niečo v budúcnosti, než by to mali urobiť okamžite. Pritom to ide aj bezbolestne, stačí ak si budete odkladať od tohto momentu všetky nečakáné odmeny a bonusy a budete žiťť, ak to dokážete, výhradne len z platu. Jednorazovo vám možno tieto peniaze chýbať nebudú a do budúcna hovoríme o peknej sume. Navyše investujete bez toho, aby ste museli robiť bolestivé škrty.

Vaša kariéra lapá po dychu
V 40-ke už dávno toľko plat nerastie ako keď ste nastúpili a mali sladkých 20. Roky výborných zárobkov a štredrých odmien už máte za sebou. Nadišiel čas položiť si zásadnú otázku: "som v profesii, ktorá je trvalo udržateľná?" Ak robíte niečo, čo už každú chvíľu zvládnu aj robotizované stroje, alebo sa vaša pracovná činnosť presunie niekam, kde ju dokážu zvládnuť ešte lacnejšie, alebo ste v odvetví, ktoré už dlhší čas stagnuje, či dokonca klesá, čakajú vás skutočne ťažké časy. To čo vás musí najviac ohľadom majetku zaujímať je vaša kariéra. Musíte sa ubezpečiť, že máte pred sebou takú budúcnosť, z ktorej budete môcť profitovať. Mali by ste si preto urobiť celkom prísnu a poctivú analýzu nielen vašich vyhliadok do budúcnosti v konkrétnom zamestnaní, ale aj v rámci vašej profesie. Potrebujete sa posunúť a vyžaduje to ďalšie vzdelanie? Alebo získať kompletné ďalšie vzdelanie? Zostaňte vo svojom odbore a pracujte na sebe. Začnite odbornými kurzami, návštevou konferencií, pravidelne čítajte odborné časopisy a literatúru. Zlepšite si pozíciu tým, že sa stanete členom odborného združenia, asociácie, alebo skupiny špecialistov. Udržiavajte si sieť kontaktov, ktoré vám pomôžu držať krok s trendmi, a zároveň vám poradia, ako zmeniť svoje schopnosti a prispôsobiť ich novému stavu. Potrebujete kariérny reštart a teraz nadišiel ten správny čas.

Ovdoveli ste v mladom veku
Väčšina z nás sa smrťou nezaoberá, alebo to nerobí, ak má len 40 rokov. Ale osud je nevyspytateľný. Čo ak váš manžel, športovo založený človek, ktorý chodí aj do práce na bicykli, sa jedného dňa nevráti domov? Stačí, že mu nedá na križovatke prednosť nejaká dodávka. Viete, kde má vaša polovička životné poistenie? Poznáte heslo k bankovému účtu? PIN kód mobilného telefónu aby ste mohli použiť internetbanking? Viete koľko a kedy a komu platíte hypotéku? Do ktorej zdravotnej poisťovni odchádzajú každý mesiac platby? Veľa stresu a bolesti by sa dalo ušetriť jednoduchou inventarizáciou týchto dôležitých údajov. Nebude to síce príjemné, ale mali by ste si prejsť akési finančné protipožiarne cvičenie. Uistite sa, že ste dali dohromady zoznam svojich účtov, meno svojho finančného poradcu, heslo k vášmu počítaču a finančným účtom.

Súvisiace články

Aktuálne správy