Dolár voči euru vo štvrtok posilnil

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár voči euru vo štvrtok posilnil“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 9. apríla (SITA, Reuters) – Dolár vo štvrtok posilnil. Reagoval tak na stredajšie zverejnenie záznamu z ostatného zasadania amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý ukázal, že časť predstaviteľov centrálnej banky USA už chce začať zvyšovať úroky. Navyše analytici nevidia náznaky toho, že by sa na pôde Fedu zväčšili obavy z rastu hodnoty americkej meny.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, v úvode európskeho obchodovania stúpol o 0,4 % na týždňové maximum 98,189 bodu, ale neskôr ustúpil na 98,183 bodu. Oproti spoločnej európskej mene dolár vzrástol o 0,1 % na 1,0771 USD/EUR. Trendu posilňovania dolára pomáha rozširovanie rozdielu medzi výnosmi z amerických štátnych cenných papierov a výnosmi z nemeckých dlhopisov, ktoré sú na rekordnom minime. Voči jenu dolár mierne oslabil, a to na 119,98 JPY/USD.

Stredoeurópske meny vo štvrtok oproti euru mierne oslabili. V uplynulých týždňoch totiž posilňovali a dostali sa na úrovne, ktoré by mohli centrálne banky podnietiť k obmedzeniu ich sily. Poľský zlotý do 15:33 SELČ klesol o 0,24 % na 4,024 PLN/EUR a maďarský forint oslabil o 0,17 % na 297,700 HUF/EUR. Česká koruna však posilnila o 0,07 % na 27,385 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy