Finančný plán nie je nič komplikované, zmestí sa aj na papierovú servítku

, YahooFinance Foto: youtube/FPA Australia;behavior gap

Carl Richards sa vo finančnom svete vyzná. Preslávili ho populárne stĺpčeky v New York Times, kde publikuje svoje nie-nezmyselné finančné tipy vyobrazené na papierových servítkach.

Richards sa živí vzdelávaním investorov. Od svojich kolegov sa líši tým, že má výrazný modus operandi: dokáže radikálne zjednodušiť komplikované finančné otázky, ktoré tak často vyvádzajú z miery priemerného človeka. Najnovšie sa usiluje demystifikovať tajomstvo osobných financií vo svojej novej  knihe, ktorá vyšla 31. marca s názvom "Jednostránkový finančný plán: Jednoduchý spôsob, ako byť inteligentný ohľadom svojich peňazí."

Na to, že kniha popisuje jednostranový plán, je celkom hrubá, má 208 strán. Po jej prečítaní vám bude okamžite jasné, že dať dohromady základný finančný plán, nie je nič náročné. Richards venuje väčšinu knihy poučeniu čitateľa o tom, ako sa samotného plánu držať. Nedávno si YahooFinance pozvalo Richardsa na rozhovor. Pokúsil sa rukolapne vysvetliť, na čo vlastne finančný plán má slúžiť. „Jednostranový finančný plánu má neustále pripomínať vaše osobné hodnoty a finančné ciele,“ hovorí Richards. „Je to typ dokumentu, na ktorý by ste sa mali odvolávať zakaždým, keď sa chystáte urobiť veľké finančné rozhodnutie, či už je to kúpa domu alebo zvažovanie nového zamestnania.“

Najskôr  ale musíte dokázať odpovedať na základnú otázku: prečo sú pre mňa peniaze naozaj dôležité? Následne uvediete tri konkrétne veci, ktoré potrebujete k tomu, aby ste tento cieľ dosiahli. Richards a jeho manželka na peňažnú otázku odpovedali: "tráviť čas s rodinou a robiť veci, ktoré máme radi." Aby to dosiahli, dopísali tri konkrétne ciele: šetriť na dom, financovanie vzdelávania svojich detí každý rok, a plne financovať všetky svoje dôchodkové účty každý rok.

"Premýšľajte o svojom jednostrankovom pláne ako o fotke, nie ako o návode na obsluhu," hovorí Richards. "Musíte mať úplne jasno v tom, čo chcete dosiahnuť, aby ste dokázali byť imúnni voči tomu, že niekto z rodiny si kúpi nové auto, alebo ak vás reklama láka na kúpu nového smartfónu. Tieto veci len sľubujú „ americký sen“, ale nemajú nič spoločné s tým, čo je pre vás najdôležitejšie."

Obmedzte svoje výdavky aby ste dokázali prekalibrovať svoje financie. Nemalo by to byť ale každý deň, Richards navrhuje, že stačí ak si niekoľko dní počas niekoľkých mesiacov zabudnete doma  peňaženku. "Zistíte ako utrácate peniaze, a či výdavky majú tendenciu rásť, na základe toho nájdete  jednoduchý spôsob, ako tieto výdavky obmedziť," hovorí. "Ak ste niekedy podstúpili očistnú diétu, prvýkrát keď vezmete do úst jedlo, máte úplne novú skúsenosť. Vaše vedomie je v tomto smere zvýšené, a to je všetko, čo sa snažíme dosiahnuť obmedzením výdavkov."

Richards sa pristihol, že on sám dosť plytvá počas nezmyselných nákupov v online obchode. Preto sa rozhodol, že bude akceptovať nové pravidlo. Zoradí si tovar v nákupnom košíku a nechá ho tam oddychovať niekoľko dní. Potom sa k nákupu vráti a definitívne sa rozhodne, ktorú položku kúpiť chce. "Myslím, že budete prekvapení. To, čo sa nakoniec rozhodnete kúpiť sú väčšinou veci skutočne potrebné, alebo tie, po ktorých skutočne túžite. Naopak tie, na ktoré ste časom zabudli, alebo ich kúpu prehodnotili, nikdy ani neboli na prvom mieste."

Richards dobre vie, že mnohí nie sme vo finančnom svete žiadni lúmeni. Tvrdí, že existujú dve základné otázky, ktoré by mal každý investor položiť svojmu finančnému poradcovi, aby bolo vopred jasné, či vám nerozpráva bludy. "Ak narazíte na niekoho, kto sa vám snaží okamžite predať nejaký produkt, potom ste pravdepodobne na nesprávnom mieste." Dnešná realita finančných služieb, a to nie je žiadna regionálna vymoženosť, je taká, že mnoho finančných poradcov vidí len provízie z predaných produktov. Väčšinou takých, ktoré podporujú jeho slová, to čo sa vám práve snaží natlačiť do hlavy. Aby ste mali predstavu o tom, či máte do činenia s niekým, komu vaše finančné starosti skutočne ležia na srdci, pripravte si dve jednoduché otázky. Koľko ma bude stáť táto rada? Akú kompenzáciu dostanete za túto radu, ktorú ste mi práve poskytli?

Súvisiace články

Aktuálne správy