Grécky default: Otázka neznie, áno alebo nie, ale kedy?

, CNBC;ČTK Foto: SITA

Grécko dnes musí uhradiť Medzinárodnému menovému fondu splátku vo výške zhruba 450 miliónov eur. Ďalšie splátky v hodnote 2,4 miliardy eur ho čakajú budúci týždeň. Európska komisia preto považuje finančnú situáciu zadlžené krajiny za kritickú. Atény nemajú dostatok hotovosti, default by mohol byť len otázkou času.

O výhľade Grécka budú dnes v Bruseli rokovať námestníci ministrov financií eurozóny. Gréci sa snažia dosiahnuť s medzinárodnými veriteľmi dohodu o odpísaní dlhov, čo má podporiť popoludňajšia demonštrácia v Aténach. Grécky premiér Alexis Tsipras medzitým pokračuje v návšteve Moskvy.

Splatenie dlžnej čiastky MMF sa dnes aj napriek grécke ťažkosti očakáva, pretože grécky minister financií Janis Varufakis v nedeľu prisľúbil, že jeho krajina pohľadávku do stanoveného termínu vyrovná. Varufakis po nedeľňajšom rokovaní so šéfkou MMF Christinou Lagardeovou uviedol, že Atény majú v úmysle splniť všetky povinnosti voči svojim veriteľom.

Už v nasledujúcom týždni vyprší Grécku splatnosť krátkodobých vládnych dlhopisov v hodnote 2,4 miliardy eur. Do utorka musí uhradiť 1,4 miliardy eur a do piatku jednu miliardu eur. V máji potom čakajú na Atény ďalšie záväzky v hodnote zhruba jednej miliardy eur. Zdroje z gréckej vlády opakovane potvrdili, že krajina sumu zaplatí. "Žiadne starosti. Peniaze sú. Dnes ich pošleme," povedala nemenovaná osoba z gréckeho ministerstva financií.

"Podľa môjho názoru čaká Grécko default  takmer isto, jediný problém je, aj keď si myslím, že veľká časť z trhov s tým súhlasí, že kedy," povedal Mark Melatos, odborný asistent na Vysokej škole ekonomickej, University of Sydney pre CNBC. "To ale krajine nepomôže s bezprostredným problémom, že Grécko má pekne veľké dlhy, ktoré treba splatiť."

V súčasnosti patrí Grécko k najviac zadlženým krajinám na svete, dlh dosiahol 175 percent hrubého domáceho produktu, navyše trpí aj najvyššou mierou nezamestnanosti v Európe, 26 percent dospelých osôb je bez práce.

Existuje nádej, že stretnutie euroskupiny ministrov financií v lotyšskej Rige, naplánované na 24. apríla, by mohlo priniesť určitý pokrok v dohodách o záchrannom programe, ako je napríklad júnový termín vypršania. "Pri zasadnutí Euroskupiny 24. apríla sa už stopercentne dosiahne dohoda," povedal grécky minister pre koordináciu vládnych aktivít Alekos Flamburaris. Ale do tej doby sa  Grécko šte pokúša nájsť podporu inde. Aktuálne napríklad aj v Rusku, kam sa vybral premiér Alexis Tsipras na dvojdňovú návštevu. Rusko-grécke rokovania sú všeobecne vnímané ako pokus Atén dokázať, že stále majú dostatok priateľov aj inde než v Európe.

Či by Rusko mohlo Grécku s dlhmi pomôcť, nie je zatiaľ jasné. Tsipras v Moskve podľa stredajšieho vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina o finančnú pomoc nežiadal. Rusko má však záujem finančne podporiť grécke projekty, ktorých výnos by mohol prispieť k umoreniu existujúcich gréckych dlhov. Po prvom dni rokovaní medzi Putinom a Tsiprasom sa zdalo pragmatickejšie, že sa objaví ponuka na dohodu o energetickej spolupráci. Nemenovaný grécky vládny úradník povedal agentúre Reuters, že Rusko zvažuje ponúknuť Grécku fondy, aby si mohlo zarobiť na lodnej doprave ruského plynu do Európy v rámci rozšírenia tureckej vetvy plynovodu Stream.

Ekonóm Melatos verí, že Rusko nebude chcieť ísť ešte o krok ďalej tým, že by riskovalo ponúknuť Grécku priamu pomoc. "Ak by ste sa ocitli v ruských topánkach, najmä vzhľadom k ekonomickým obavám, ktorým krajina čelí, nemyslím si, že by ste chceli podstúpiť akékoľvek riziká v snahe zachraňovať Grécko. Rusko táto situácia obmedzuje, naozaj dnes nie je v pozícii štedro rozdávať."

Analytici tvrdia, že už sa objavili jasné známky únavy zo ságy prebiehajúcich rokovaní. Rozhovory s veriteľmi zdanlivo nepostúpili bližšie k záveru, než čo sa dosiahlo vo februári, kedy sa dohodlo predĺženie programu záchrany. Rozhovory medzi Gréckom a euroskupinou (EWG), skončili vyhlásením ultimáta, aby Gréci predložili prijateľné návrhy na fiškálnu, dôchodkovú reformu a reformy na trhu práce v najbližších šiestich dňoch. Vzhľadom k tomu, že sme takýchto vyhlásení boli svedkami už niekoľkokrát predtým, ultimáta spravidla fungujú len ak hrozia závažné sankcie na konci lehoty. Ale v súčasnosti by akákoľvek sankcia bola pravdepodobne okresaná, najmä v prípade, že Grécko sa bude naďalej pretĺkať na pokraji bankrotu.

Grécko pred týždňom odoslalo svojim veriteľom aktualizovaný zoznam reforiem. Vláda v Aténach dúfa, že tak uspokojí ich požiadavky na podrobnejšie informácie o reformách a otvorí krajine prístup k sľúbenej finančnej pomoci, ktorá má zabrániť gréckemu bankrotu.Námestníci ministrov financií eurozóny dali Aténam šesť pracovných dní na prepracovanie zoznamu reforiem. Chcú tak zabezpečiť, aby bolo možné 24. apríla dosiahnuť dohodu o uvoľnení zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu pre Grécko. Informoval o tom grécky denník Kathimerini. Obe strany sa v stredu stretli v Bruseli.

Grécko začiatkom apríla predložilo 26 stránkový zoznam reforiem, podľa zástupcov medzinárodných veriteľov sú však Atény príliš optimistické ohľadom rozpočtových príjmov a vyhýbajú sa kľúčovým problémom súvisiacim s dôchodkovým systémom a trhom práce. "Grécka strana dostala šesť pracovných dní na prezentáciu návrhov, ktoré by veritelia mohli akceptovať," uviedol denník Kathimerini.

Súvisiace články

Aktuálne správy