Dve tváre v podaní stredajšieho FOMC

Včerajšie FOMC prinieslo rozdielny tón ohľadom zvyšovanie úrokových sadzieb. Niektorí členovia uviedli ochotnejší prístup k zvyšovaniu, no na druhej strane sú členovia, ktorí sa vo zvyšovaní úrokových sadzbách neponáhľajú. Očakávaný viac holubičí nádych sa nakoniec nekonal.

Práve prvá skupinka členov navrhuje začať normalizáciu v menovej politike na júnovom zasadnutí aj napriek miernemu spomaleniu ekonomického rastu, silnejúcemu americkému doláru a neuspokojivej inflačnej úrovni. Trh práce zaznamenal zlepšenie, s nižšou mierou nezamestnanosti a práve členovia pre zvýšenie úrokových sadzieb sa neobávajú horších marcových dát. Výdavky domácností stúpajú mierne, pričom zhoršené počasie spomalilo rast.

Skupinka s viac holubičím tónom vidí riziká práve vo výhľade ekonomickej aktivity. Najväčšia pozornosť sa sústreďuje na cenovú hladinu, ktorá sa nachádza pod cieľovou hodnotou 2 %. Treba však brať do úvahy, že najväčšie zásluhy sú skryté v klesajúcich cenách energií. V strednodobom horizonte sa očakáva zvyšovanie cien.

Kraľovský menový pár reagoval na tieto správy oslabením, keď od stredajších poobedných hodín si americký dolár pripísal 1.13 % zhodnotenie. V druhej polovici marca sme sledovali ustálenie na menovom páre EURUSD v rozmedzí 1.07 – 1.10 EURUSD. Zdá sa, že na istú dobu si EURUSD našiel svoj support. Z dlhodobého hľadiska je priestor pre posilnenie amerického dolára. Zvyšovanie úrokových sadzieb sa s najväčšou pravdepodobnosťou odloží na jesenné mesiace. Možné zvýšenie v júni by bolo pre mnohých investorov prekvapením.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy