Polovica Slovákov dokáže sporiť, tretina však žije od výplaty k výplate

, Poštová banka Foto: SITA

Slovenská ekonomika nás vlani potešila rastom HDP o 2,4 % a znižovaním miery nezamestnanosti. Lepší ekonomický vývoj ide ruka v ruke aj so zlepšovaním sa finančnej situácie domácností. Napriek tomu ale finančné možnosti mnohých, na základe Spotrebiteľského barometra, ktorý vo februári zverejnil Štatistický úrad, nie sú vôbec ružové.

Takmer polovica slovenských rodín dokáže sporiť a časť svojho príjmu si odkladať „bokom“. Nasporené prostriedky môžu slúžiť ako určitá finančná rezerva v prípade neočakávaných výdavkov. Vo všeobecnosti sa odporúča, že každý mesiac by sme mali odložiť minimálne 10 % zo svojho príjmu. Takmer tretina našich domácností ale nie je schopná sporiť vôbec a žije takpovediac od výplaty k výplate. Ide o domácnosti, ktoré sa síce nezadlžujú a hospodária s vyrovnaným rozpočtom, problém však môže nastať v prípade mimoriadnych výdavkov, ktoré nemusia mať z čoho vykryť. Zvyšná pätina slovenských domácností však nielenže nedokáže šetriť, ale nedokáže ani hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Znamená to, že každá piata domácnosť musí buď siahať na svoje úspory alebo žiť na dlh. 

Zlepšenie svojej finančnej situácie v tomto roku očakáva približne každá šiesta slovenská domácnosť. Dve pätiny našich rodín sa zároveň domnievajú, že budú schopné vytvárať si určité úspory. Pozitívnejší minuloročný vývoj slovenskej ekonomiky sa premietol aj do pozitívnejších očakávaní Slovákov. Podiel domácností, ktoré sa domnievajú, že si počas tohto roka dokážu časť svojho príjmu odložiť a sporiť, sa totiž zvýšil.

Práve úspory zvykneme často používať na finančne najnáročnejších investície, akým je aj rekonštrukcia bytu alebo domu. V priebehu roka 2015 zamýšľa takýto krok urobiť 18 % našich domácností. Z barometra vyplynulo, že približne každá siedma domácnosť má počas tohto roka v pláne zvýšiť svoje výdavky na kúpu bielej alebo čiernej techniky, nábytku, kobercov či iného bytového zariadenia. Nákladnou záležitosťou pre väčšinu slovenských domácností je aj výmena starého auta za nové. Počas roka 2015 si plánuje urobiť radosť novým automobilom 9 % slovenských domácností. Nájdu sa ale aj takí Slováci, ktorí sa tento rok plánujú pustiť do ešte väčšej investície, než je rekonštrukcia bývania či nové auto. Takouto „megainvestíciou“ je pre väčšinu z nás kúpa bytu alebo stavba rodinného domu či chaty. Zaobstarať si nové bývanie majú tento rok v pláne 3 % slovenských domácností. V tomto prípade nám však väčšinou úspory nestačia a bez úveru z banky sa nezaobídeme.

Súvisiace články

Aktuálne správy