Z II. piliera podľa Richtera vystúpilo zatiaľ 5 700 sporiteľov

Do druhého piliera vstúpilo 1 600 ľudí.

Z druhého piliera podľa posledných údajov ministra práce sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera doposiaľ vystúpilo 5 700 sporiteľov a 1 600 vstúpilo. „U tých 1 600 to sú poväčšine mladí ľudia, ktorí prirodzene vstupujú vzhľadom na svoj vek a na dĺžku sporenia, ktorú majú pred sebou, prípadný príjem, je to aj úplne logické,“ povedal Richter po rokovaní vlády.

Ministerstvo podľa neho nerobilo žiaden odhad, koľko ľudí vystúpi z druhého piliera. Dôležité podľa neho je, že sporitelia majú šancu sa vyjadriť, do akej miery je po prvých desaťročných skúsenostiach pre nich výhodné zostať v druhom pilieri, prípadne vystúpiť. Ako tvrdí, chceli dať ľuďom priestor, aby sa mohli rozhodnúť a za toto rozhodnutie aj niesli zodpovednosť.

„Práve preto išli listy. Obávam sa, že viacerí z nich veľmi málo sledujú svoje pôsobenie a investície v druhom pilieri, možno že práve toto je také pripomenutie, aby sa trošku hlbšie nad touto otázkou zamysleli,“ povedal Richter. Za letákom, ktorý Sociálna poisťovňa rozposielala 1,5 miliónom sporiteľom, si minister stojí. Voči jeho obsahu namietala Asociácia dôchodkových správcovských spoločností. Ohradzovala sa voči informáciám, ktoré sú uvedené na letáku. Ako tvrdí, list neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v druhom pilieri.

Druhý dôchodkový pilier sa otvára od 15. marca do 15. júna tohto roka. V tomto období sa tak môžu súčasní sporitelia v druhom pilieri vrátiť späť do výlučne prvého, štátneho priebežného piliera a do druhého piliera môžu vstúpiť osoby, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostávajú všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy