FNM plánuje ponúknuť akcie Slovak Telekomu na burze

Podľa zverejnených informácií pôjde o hlavný trh bratislavskej burzy a globálne depozitné certifikáty sa budú ponúkať na Londýnskej burze cenných papierov. Fond národného majetku ponúkne všetky svoje akcie, ktoré tvoria 49 % vydaného akciového kapitálu spoločnosti Slovak Telekom.

Spoločnosť Slovak Telekom, poskytovateľ integrovaných telekomunikačných služieb na Slovensku, v stredu oznámila, že Fond národného majetku (FNM) SR zamýšľa ponúknuť podiely vo forme akcií na kapitálovom trhu. Ako uviedla firma, konkrétne pôjde o hlavný trh bratislavskej burzy cenných papierov a globálne depozitné certifikáty sa budú ponúkať na Londýnskej burze cenných papierov. Fond národného majetku ponúkne všetky svoje akcie, ktoré tvoria 49 % vydaného akciového kapitálu spoločnosti Slovak Telekom.

 

Podľa zverejnených informácií ponuka bude zahŕňať verejnú ponuku investorom v Slovenskej republike a Českej republike a predaj inštitucionálnym investorom v iných jurisdikciách. "Spoločnosť Deutsche Telekom nepredáva žiadne akcie v ponuke a vyjadrila úmysel ponechať si svoj podiel 51 percent v spoločnosti Slovak Telekom," poznamenal telekomunikačný operátor. Ponuka zároveň podlieha súhlasom príslušných regulačných orgánov vrátane Národnej banky Slovenska.

Každému súkromnému investorovi, a teda fyzickej osobe v rámci SR, ktorý odošle skorú objednávku akcií bude ponúknutá zľava z ceny ponuky vo výške 5 % s celkovou hodnotou akcií maximálne 10 tisíc eur. Budú uzavreté stabilizačné dohody, ktoré určia, aké druhy cenných papierov bude možné získať, aby sa dosiahla stabilizácia trhovej ceny cenných papierov na úrovni vyššej než aká by prevládla bez uskutočnenia stabilizačných krokov.

Deutsche Telekom i Slovak Telekom budú podliehať obdobiu blokácie v dĺžke 180 dní po ponuke, počas ktorého nebudú vydávané (v prípade Slovak Telekomu) alebo predávané akékoľvek cenné papiere, okrem určitých obmedzených výnimiek. Spoločnosti Citigroup a J.P. Morgan budú plniť úlohu spoločných globálnych koordinátorov a spoločných bookrunnerov a spoločnosti Erste Group a Wood & Co. budú plniť úlohu spoločných vedúcich manažérov.

Vláda SR minulý týždeň odsúhlasila prevod štátneho podielu v spoločnosti Slovak Telekom, ktorý spadal pod Ministerstvo hospodárstva SR, na Fond národného majetku SR. Podľa uznesenia mal šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis zabezpečiť do 8. apríla tohto roka bezodplatný prevod 34 % akcií štátu. “Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré vlastní 34-percentný podiel, prevádza tieto akcie na Fond národného majetku SR s tým, že od dnešného dňa je Fond národného majetku SR poverený realizáciou predaja 49-percentného podielu na kapitálovom trhu, to znamená verejnou ponukou na burze,“ povedal Pavlis minulú stredu po rokovaní vlády. Minister hospodárstva sa však k možnému výnosu vyjadrovať nechcel. “Každé vyjadrenie môže ovplyvniť celý proces. Je to transparentný proces, kde cena bude vygenerovaná na trhu, takže ťažko predpokladať… Určité odhady sú, ale nechajme to na trh,“ dodal.

Vlani 12. februára bolo podpísané memorandum o porozumení medzi spoločnosťou Deutsche Telekom AG, SR zastúpenou rezortom hospodárstva, FNM a firmou ST v súvislosti s predajom 49 % akcií ST slovenskými akcionármi.

Súvisiace články

Aktuálne správy