Európska komisia preverí pomoc južných štátov bankám

Európska komisia (EK) sa rozhodla skontrolovať nedávnu pomoc štyroch štátov bankám. Informovala o tom agentúra DPA. Vládam Španielska, Talianska, Portugalska a Grécka poslala listy, v ktorých žiada o príslušné informácie.
Rozhodnutie EK dnes potvrdila hovorkyňa komisie. Ako prvý o ňom napísal londýnsky denník Financial Times (FT). Ide o otázku, či štáty bankám v štyroch štátoch neposkytli nepovolenú štátnu pomoc. Dovolili ústavom, aby si daňové dobropisy pripísali do svojich bilancií ako vlastný kapitál.
Previerka bude vzhľadom na svoju komplexnosť trvať „určitý čas“. Až podľa výsledkov sa rozhodne, či zasiahne aj úsek na ochranu hospodárskej súťaže spoločenstva.
Európska centrálna banka (ECB) ako vykonávateľka dohľadu nad veľkobankami v EÚ sa zasadzuje o to, aby sa zjednotili národné pravidlá pre posudzovanie tvorby základného kapitálu. Sprísnené požiadavky na výšku kapitálu by mali viesť v čase krízy k tomu, že sa finančné ústavy už nebudú zachraňovať z peňazí daňových poplatníkov. Sprísnené pravidlá na tvorbu kapitálu (Bazilej III) nepripúšťajú, aby sa daňové dobropisy akceptovali ako započítateľný kapitál. V štyroch južných štátoch to však v minulom roku ešte národné bankové dohľady pripustili.

Súvisiace články

Aktuálne správy