Grécko nepristúpi na požiadavku MMF zvýšiť daň z pridanej hodnoty

Grécko dnes odmietlo pristúpiť na požiadavku Medzinárodného menového fondu (MMF) zvýšiť daň z pridanej hodnoty (DPH). Urobilo tak len pár hodín potom, ako grécka vláda prvýkrát vyčíslila reparačné nároky voči Nemecku za obdobie nacistickej okupácie počas 2. svetovej vojny. Európsku úniu (EÚ) okrem toho znervózňuje aj možná požiadavka Grécka voči Rusku, aby Moskva zmiernila embargo na grécke potraviny. Informovala o tom agentúra DPA.
„Vláda v žiadnom prípade DPH zvyšovať nebude,“ povedal pre televíziu Skai hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis, odkazujúc tak na požiadavku MMF, aby Atény pristúpili k ďalšiemu zníženiu dôchodkov a k zvýšeniu daní. „Takéto požiadavky inštitúcií nemienime prijať,“ dodal. Výrazom inštitúcie sa v súčasnosti označujú predstavitelia bývalej takzvanej Trojky veriteľov Grécka, teda Európska centrálna banka (ECB), Európska komisia (EK) a MMF.
Grécka vláda chce čo najrýchlejšie uzatvoriť dohodu s veriteľmi, keďže sa jej míňajú peniaze a hrozí, že ak v dohľadnom čase nezíska ďalšiu finančnú pomoc, krajina bude musieť oznámiť bankrot. Vo štvrtok 9. apríla musí navyše Grécko splatiť MMF 450 miliónov eur, no Atény v minulých dňoch sľúbili, že svoj záväzok dodržia.
S cieľom dostať sa k zvyšnej sume 7,2 miliardy eur zo záchranného balíka Grécko predložilo veriteľom minulý týždeň aktualizovaný zoznam reforiem, ten je však podľa európskych predstaviteľov stále málo konkrétny. Vláda by väčšinu z očakávaných príjmov do štátneho rozpočtu chcela získať najmä z krokov v oblasti boja proti daňovým podvodom. Siahať na dôchodky a platy však nemieni.
Finančnú pozíciu si grécka vláda najnovšie plánuje vylepšiť aj prvýkrát vyčíslenými nárokmi voči Nemecku za okupáciu počas 2. svetovej vojny. Podľa Atén Nemecko dlhuje Grécku na reparáciách za obdobie okupácie celkovo 278,7 miliardy eur, čo však Berlín odmieta a tvrdí, že táto záležitosť už bola vyriešená.
Očakáva sa, že ďalším krokom k zlepšeniu gréckych financií by mohla byť žiadosť gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, aby Moskva zmiernila svoje obmedzenia na dovoz potravín z Grécka. Tsipras navštívi Moskvu vo štvrtok 9. apríla a okrem diskusií o potravinovom embargu by mal s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokovať aj o ďalších hospodárskych otázkach a sankciách Európskej únie voči Rusku.
Moskva zaviedla embargo na dovoz potravín z EÚ a iných západných krajín v auguste minulého roka ako odvetu za sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Rusko za jeho kroky voči Ukrajine. V súvislosti s gréckym úsilím o zmiernenie embarga na grécke produkty však Európska komisia dnes Atény varovala, aby neuzatvárali s Moskvou separátnu dohodu. Ako uviedla, v tejto otázke musí Európska únia zostať jednotná.

Súvisiace články

Aktuálne správy