Nároky gréckeho ministerstva: Nemci nám dlhujú za okupáciu 279 miliárd eur

, ČTK Foto: SITA

Podľa námestníka gréckeho ministra financií Dimitrisa Mardasa dlhuje Nemecko Grécku v reparáciách za nacistickú okupáciu z druhej svetovej vojny takmer 279 miliárd eur. Mardas to v pondelok povedal pred parlamentnou komisiou zostavenou terajšou gréckou vládou premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá sa má nemeckými reparáciami zaoberať.

Emotívna kampaň požadujúca vojnové odškodnenie je v Grécku vedená už niekoľko desaťročí ako vládami, tak aj občanmi. Atény ale doteraz nevyčíslili celkové nároky. Tsipras obviňuje Nemecko za utrpenie, ktorému musí Gréci čeliť v nadväznosti na rokovania medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi ohľadom splácania úverov. Parlamentný výbor, ktorý vznikol pred niekoľkými dňami sa zaoberá aj otázkou splatenia takzvanej okupačnej pôžičky, ktorú bezúročne získalo nacistické Nemecko od gréckej centrálnej banky.

Podľa Mardasa je jej terajšia hodnota 10,3 miliardy eur. Nemecko všetky snahy o odškodnenie odmieta s tým, že svoje záväzky v minulosti už splnilo. Napríklad v roku 1960 zaplatilo Aténam 115 miliónov nemeckých mariek (teraz 60 miliónov eur). Požiadavka Atén je podľa nemeckej vlády len snahou odpútať pozornosť od vážnych finančných problémov, ktorým krajina čelí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy