V USA v marci pribudlo 126 tis. pracovných miest

V USA tak pribudlo najmenej pracovných miest za viac ako rok. Miera nezamestnanosti v krajine sa udržala na hodnote 5,5 %, je teda najnižšia za šesť a pol roka

Tvorba nových pracovných miest v ekonomike USA bola v marci najslabšia za viac ako rok. Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že v marci vzniklo 126 tis. nových pracovných pozícii, čo je najnižšia úroveň od decembra 2013. Je to náznak toho, že americká ekonomika začína doplácať na nižšie ceny ropy a silný americký dolár. Po dvanástich mesiacoch v rade sa tak v marci skončilo obdobie, počas ktorého nárast pracovných miest presiahol hranicu 200 tisíc. Táto séria bola najdlhšia od roku 1994. Miera nezamestnanosti v krajine sa udržala na hodnote 5,5 %, je teda najnižšia za šesť a pol roka.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s marcovým nárastom o 245 tis. pracovných miest. Údaje za január a február navyše prešli revíziou smerom nadol o 69 tis. pracovných miest. Marcové údaje tak vyznievajú ešte slabšie. Marcový vývoj na trhu práce by mohol znamenať, že americký Federálny rezervný systém (Fed) sa rozhodne odložiť zvyšovanie úrokových sadzieb.

Neobjavujú sa žiadne náznaky toho, že na trh práce by malo vplyv počasie, hoci zamestnanosť v sektore stavebníctva oslabila. Očakáva sa, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) USA sa v prvom kvartáli spomalil v medziročnom porovnaní na 0,6 %. Toto spomalenie by však malo byť len dočasné.

Súvisiace články

Aktuálne správy