Agentúra Fitch zhoršila rating gréckych bánk

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zhoršila dlhodobý emisný rating spoločností National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank a Alpha zo stupňa B- na stupeň CCC

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zhoršila ratingy viacerých gréckych bánk. Tento krok nasleduje po minulotýždňovom rozhodnutí agentúry zhoršiť hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma. Agentúra zhoršila dlhodobý emisný rating (IDR) spoločností National Bank of Greece (NBG), Piraeus, Eurobank a Alpha zo stupňa B- na stupeň CCC. Ratingy životaschopnosti bánk agentúra zhoršila zo stupňa b- na stupeň ccc. Agentúra Fitch zároveň banky vyňala z procesu revízie s možnosťou zníženia.

Dôvodom zníženia ratingu bánk je podľa agentúry Fitch narastajúce riziko pre grécke banky spojené s už aj tak slabou pozíciou bánk v oblasti likvidity. Tá je spôsobená odlevom vkladov a naďalej znemožneným prístupom na trhy.

Rating dlhodobých záväzkov Grécka znížila agentúra Fitch na úroveň CCC zo stupňa B. Grécke vládne financie sú pod „extrémnym tlakom“ v dôsledku nedostatočného prístupu na trhy, neistých vyhliadok včasného vyplatenia peňazí od oficiálnych veriteľov a napätých podmienok likvidity v domácom bankovom sektore, uviedla agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy