Taliansko vidí priestor na zvýšenie výdavkov

Krajina by na podporu rastu mohla minúť o 3 mld. eur viac, čo predstavuje 0,2 %

Talianska vláda verí, že lepší makroekonomický výhľad a nižšie úrokové sadzby dávajú krajine v roku 2015 priestor zvýšiť výdavky o približne 3 mld. eur, čo predstavuje minimálne 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tieto prostriedky by vláda chcela použiť na podporu hospodárskeho rastu. V stredu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na talianske vládne zdroje.

Táto prognóza prichádza ešte predtým ako Taliansko zverejní Ekonomický plánovací dokument (DEF) na rok 2015. To by malo podľa očakávaní byť koncom budúceho týždňa. Minister hospodárstva Pier Carlo Padoan pritom uviedol, že DEF bude „tak expanzívny, ako len bude možné“.

Taliansko predpokladalo, že v roku 2015 dosiahne rozpočtový deficit na úrovni 2,6 % HDP. Zvýšenie výdavkov o približne 0,2 percentuálneho bodu tak bude znamenať, že krajina naďalej udrží deficit pod hranicou troch percent HDP. Rozpočtový deficit pod hranicou troch percent HDP vyžadujú pravidlá EÚ. Nie je však jasné, či vláda reviduje smerom nahor prognózu rozpočtového deficitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy